IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа натежава на резултатите на Sanofi

Компанията обяснява спада на печалбата си с мерките за икономии в Европа и натиска от страна на производителите на генерици

18:20 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европа натежава на резултатите на Sanofi

Френската фармацевтична компания Sanofi обяви по-слаби от очакваното резултати за второто тримесечие, което се дължи основно на кризата в Европа и натиска от страна на генеричните лекарства, пише Ройтерс.

За второто тримесечие на годината печалбата от основна дейност на Sanofi, в която не се включват разходи за амортизация и юридически разходи, се е свила с 9,6 на сто до 1,94 млрд. евро. Това все пак се оказа по-добре, отколкото очакваха пазарните наблюдатели, чиито прогнози бяха за 1,86 млрд. долара.

През периода продажбите на компанията са нараснали с 6,2 на сто до 8,87 млрд. евро, което се дължи основно на развиващите се пазари. При изчистването на ефектите на валутните колебания продажбите растат с 0,4 на сто.

В Западна Европа продажбите на Sanofi са се свили с 11 на сто, което се дължи основно на силната конкуренция на генеричните лекарства. За проблемите на френската компания допринасяли и мерките за съкращения на държавните разходи в много страни от Европа заради кризата.

Поради тази причина компанията продължава да ограничава дейността си в региона, като предупреждава, че икономиите може да доведат до пропускане на 300 млн. евро доход за годината.

На Западна Европа се падат 24% от общите продажби на Sanofi, което е намаление спрямо 30% преди три години.

Заедно с отчета компанията предупреди, че може да се очаква спад на печалбата за цялата година с 12 до 15 на сто заради изтичането на патенти, с които досега са били защитени продукти на Sanofi.

Днес акциите на Sanofi поскъпват с 2,66 на сто до 63,30 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още