IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TNT с двойно по-висока от очакваното печалба

Положителният резултат се дължи както на повишени продажби, така и на съкращаване на разходи

13:25 | 30.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
TNT с двойно по-висока от очакваното печалба

Холанската компания за експресни доставки TNT обяви десеткратен ръст на печалбата си за второто тримесечие на годината. Резултатът се дължи на мерките за съкращение на разходите и увеличение на продажбите, като значително надхвърля предварителните очаквания на анализаторите, пише BusinessWeek.

Нетната печалба на компанията е 40 млн. евро, след като година по-рано бяха отчетени 4 млн. евро положителен резултат. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за печалба от 20,3 млн. евро.

Приходите на TNT са се увеличили с 1,7 на сто на годишна база до 1,83 млрд. евро.

Печалбата преди лихви и данъци в Европа, Близкия Изток и Африка се е свила с 14 на сто до 88 млн. евро. От азиатско-тихоокеанския регион е дошла оперативна печалба от 16 млн. евро, а американското поделение е донесло загуба от 23 млн. долара.

Компанията има план за съкращение на постоянните разходи със 150 млн. евро до края на 2013 година. В основата на програмата стои изнасяне на част от дейности извън TNT. Временно обаче част от предвидените мерки са замразени заради планираното придобиване от UPS.

В момента TNT е в процес на придобиване от американската компания UPS за сумата от 6,8 млрд. долара. Сделката се разглежда от антитръстовите регулатори на Европейския съюз, като окончателно решение дали тя ще стане факт се очаква до 12 декември.

Днес акциите на TNT поскъпват с около процент до 8,90 евро за акция. От началото на годината пазарната капитализация на компанията е нараснала с 53 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още