IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на BP с 96% спад заради отписвания на активи

Производството на петрол и газ се е свило с над 7% през второто тримесечие, акциите на компанията поевтиняват с 4,5%

15:28 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на BP с 96% спад заради отписвания на активи

Британският петролен гигант ВР обяви драстичен спад на печалбата си с 96% през второто тримесечие на годината. В основата на това е отписване на активи за 5 млрд. долара, повечето от които са свързани с проекти, които компанията е решила да не развива, пише MarketWatch.

Печалбата, след като от нея се изключат финансовите ефекти от изменението на стойността на запасите, пада до 238 млн. долара през второто тримесечие на годината. През съпоставимия период на 2011 година тя е била 5,41 млрд. долара.

Това извежда ВР до нетна загуба за тримесечието в размер на 1,39 млрд. долара, след като година по-рано бе постигната печалба от 5,72 млрд. долара.

„Признаваме, че това бе едно слабо за печалбата тримесечие, като в основата му бе комбинация от фактори, засягащи както ВР, така и целия сектор“, коментира изпълнителният директор на компанията Боб Дъдли.

Изчистената печалба, в която не се включват еднократни ефекти като отписване на активи например, се е свила с 35 на сто до 3,69 млрд. долара. Това се оказа по-ниско от средните очаквания на анализаторите, които бяха за 4,49 млрд. долара.

Производството на петрол и газ през тримесечието е било 2,275 млн. барела петролен еквивалент, което е понижение от 7,4 на сто на годишна база. Общите приходи пък са се свили до 94,89 млрд. долара, след като за второто тримесечие на миналата година имаше приходи в размер на 103,95 млрд. долара.

Днес акциите на ВР поевтиняват с 4,5 на сто до 4,25 лири за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още