IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered с рекордна печалба за първото полугодие

Банката планира откриването на стотици офиси в Китай, Индия и Африка

11:07 | 01.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Standard Chartered с рекордна печалба за първото полугодие

Британската банка Standard Chartered обяви ръст на печалбата си с 12% за първото полугодие до рекордна за финансовата институция стойност. За силния резултат е помогнал ръстът на приходите, дошъл въпреки сложната икономическа обстановка, пише AFP.

Печалбата на финансовата институция до 30 юни е в размер на 2,81 млрд. долара, след като за същия период на предходната година бяха постигнати 2,52 млрд. долара. Резултатът е рекорден за Standard Chartered, като надхвърля и предварителните прогнози, които бяха за 2,7 млрд. долара.

Приходите на банката, която е фокусирала дейността си на развиващите се пазари, са се увеличили до 9,51 млрд. долара за полугодието. През първите шест месеца на миналата година приходите на Standard Chartered бяха 8,76 млрд. долара.

Финансовата институция е на път „да постигне целта си за двуцифрен ръст на приходите“ въпреки поскъпването на долара срещу азиатските валути и „все по-сложната регулаторна среда“, коментира изпълнителният директор Питър Сандс.

Според него Standard Chartered е в добра позиция за инвестиции в дългосрочен растеж. „С оглед възможностите, които предоставят сътресенията и затрудненията при нашите конкуренти, ние започваме да инвестираме“, посочва Сандс.

Очаква се в следващите месеци клоновата мрежа на банката на ключови пазари, каквито са Китай, Индия и Африка, да бъде разширена. В началото на следващата година се очаква в Индия и Китай клоновете вече да са по над сто, а в Африка за две години се предвижда откриването на 250 нови клона.

Днес акциите на банката поскъпват с 2,25 на сто до 14,97 лири за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още