fallback

Марио Монти: Напрежението в еврозоната вече има контурите на разпад на Европа

Италианският премиер призовава за по-активни действия в борбата с кризата и предупреждава, че едни страни се настройват спрямо други

08:44 | 06.08.12 г. 18
Автор - снимка
Създател

Италианският премиер Марио Монти призовава европейските партньори на Италия за по-активни действия за преодоляване на финансовата криза в еврозоната, предава Франс прес.

"Напрежението, което възниква в последните години в еврозоната, вече придобива контурите на психологически разпад на Европа", посочва Монти и предупреждава, че "ако еврото се превърне във фактор за разпадането на Европа, то тогава ще бъдат разрушени основите на самия европейски проект".

Монти изразява безпокойство, че напрежението в еврозоната настройва някои страни членки срещу други.

Той казва, че е говорил по този въпрос с германския канцлер Ангела Меркел и е споделил с нея, че италианците изпитват все по-голяма горчивина към Германия и понякога към самата Меркел заради начина, по който Берлин управлява дълговата криза.

В интервю за немското списание Der Spiegel Монти призовава своите колеги от еврозоната да не допускат пълна обвързаност с решенията на техните парламенти и да запазят свободата си на действие, защото в противен случай Европа ще бъде изложена по-скоро на риск от разпадане, вместо да има шансове за по-голяма интеграция. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още