IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA оцени търговската си марка на 9 млрд. евро

Компанията е продала бранда на дъщерно дружество още в началото на годината

17:38 | 09.08.12 г.
IKEA оцени търговската си марка на 9 млрд. евро

Шведският мебелен гигант IKEA е продал търговската си марка на свое дъщерно дружество за 9 млрд. евро, предаде АФП.

За първи път компанията определя балансова стойност на бранда, отбелязва агенцията.

Сделката е станала чрез фонда Interogo Foundation, който се управлява от основателя на IKEA Ингвар Кампрад. Фондът е продал бранда на дъщерната компания на IKEA Inter Ikea Systems още на 1 януари.

“Сделката е насочена към укрепване и опростяване на структурата на групата”, коментира директорът по комуникациите на Inter Ikea Group Андерс Билунд.

Той допълва, че това е “вътрешна транзакция без външни ефекти, но която присъжда балансова стойност на търговската марка”.

Билунд пояснява, че външни експерти са направили оценка на стойността на търговската марка на компанията, но по думите му тя е реална и не е занижена.

За осъществяването на сделката Interogo е направил капиталова инжекция в размер на 3,6 млрд. евро в Inter Ikea Systems, както и кредит в размер на 5,4 млрд. евро.

Ингвар Кампрад основава семейната си мебелна компания още през 1943 г. Въпреки че в момента е на 86 години, той участва активно в управлението и дейността на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още