IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: ЕЦБ няма да предприеме неограничен ангажимент относно европейските ДЦК

Главният изпълнителен директор на Pimco не очаква централната банка да защитава горен праг на доходността им

20:33 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: ЕЦБ няма да предприеме неограничен ангажимент относно европейските ДЦК

Европейските политици не са готови да се ангажират с неограничена спасителна подкрепа за задлъжнелите страни от еврозоната, включително и за мерки, целящи ограничаване на доходността по облигациите им, заявява пред CNBC единият от двамата главни изпълнителни директори на Pimco - Мохамед Ел-Ериан.

Сред разнообразните спасителни варианти, които се подхвърлят, е план на ЕЦБ да купи достатъчно ДЦК на периферните държави от валутния съюз, така че доходността им да не превишава определено ниво.

Според Ел-Ериан такъв план, който излиза извън сегашната дългосрочна рефинансираща програма за банките в еврозоната (LTRO - Long-Term Refinancing Operations), би срещнал твърда съпротива.

Преди дори ЕЦБ да одобри подобен ход, тя трябва да получи уверения от страни като Гърция и Португалия, че те ще бъдат по-отговорни във фискален план, казва Ел-Ериан.

Страните-членки на ЕЦБ също трябва да дадат своята подкрепа, като трябва да се реши въпросът със старшинството при кредиторите в случай на неплатежоспособност на някоя държава, посочва той.

„ЕЦБ може да обяви сума, до която да интеревенира на пазара, но в момента, в който тя посочи праг на доходността, който да защитава, това се превръща в неограничен ангажимент, а ние не мислим, че централната банка ще поеме такъв”, изтъква Ел-Ериан.

Наскоро другият главен изпълнителен директор на Pimco – Бил Грос, обяви че култът към акциите като инвестиционен клас е приключил и че инвеститорите ще трябва да привикнат към по-ниска възвръщаемост.

Според Ел-Ериан възвръщаемостта за инвеститорите ще намалява, тъй като досега те са били „взели назаем” доходност от бъдещето. Посланието на Бил, а и на Pimco, включва и предупреждение за промени в корелациите между активите, което налага инвеститортие да бъдат по-гъвкави и по-глобални в инвестициите си, казва Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още