IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната е на тригодишно дъно

През август нагласите на бизнес ръководителите и потребителите са се влошили повече от очакваното

21:02 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в еврозоната е на тригодишно дъно

Икономическото доверие в еврозоната е спаднало повече от очакваното през август, на фона на забавянето на икономиката в региона и усилията на лидерите на валутния съюз да овладеят дълговата криза, съобщава Bloomberg.

Индексът за нагласите на бизнес ръководителите и потребителите в еврозоната се е понижил до 86,1 пункта от 87,9 пункта през юли – най-ниското ниво от точно три години насам. Икономисти, запитани от агенцията очакваха намаление до 87,5 пункта.

„Икономиката може би ще се свие малко повече от очакваното през третото тримесечие”, коментира Кристоф Вайл, икономист в Commerzbank.

”Все още смятаме, че икономиката ще се стабилизира към края на годината, но за да се случи това, показателите трябва да се подобрят през идните месеци. Проблемът е, че ядрото на еврозоната също се забавя, тласкайки цялата зона към по-дълбока рецесия”, допълва той.

Рейтинговата агенция Moody’s Investors Service днес обяви, че рисковете пред глобалното възстановяване през тази и следващата година са се увеличили. Според агенцията растежът през тази година ще бъде значително по-слаб от миналогодишния, като най-големият риск е фискалната криза в региона.

Световните лидери също изразяват загриженост за ситуацията в Европа. Китайският премиер Уън Дзябао заяви на гостуващия му германски канцлер Ангела Меркел, че Испания, Италия и Гърция трябва да предприемат цялостни мерки, за да предотвратят влошаването на европейската дългова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още