IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу с нов план за банков съюз в еврозоната

Намеренията на ЕК обаче противоречат на вижданията на Германия, което ще доведе до дебати

09:59 | 31.08.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барозу с нов план за банков съюз в еврозоната

Европейската централна банка ще получи огромна власт, която ще се разпростира върху всички 6 000 банки в еврозоната. Това предвижда план на Европейската комисия, който обаче по всяка вероятност ще се сблъска с несъгласието както на Германия, така и на самата ЕЦБ, пише Financial Times.

Причината за недоволството на Германия е, че страната предлага по-децентрализиран подход по посока създаването на банков съюз.

Планът на ЕК е бил договорен тази седмица на среща между Жозе Барозу и Мишел Барние, който отговаря за въпросите на финансовата регулация в съюза. Той предвижда лишаването на сега действащите национални регулатори от почти всичките им правомощия по затваряне и преструктуриране на закъсалите местни банки. Предложението е тази роля да се даде на ЕЦБ.

Предвижда се още надзорните функции да се изпълняват от нов орган към ЕЦБ, а не от сега съществуващия управителен съвет на институцията. На този етап по този въпрос все още има дискусии, но вероятно новият съвет ще включва 23-ма члена – по един от всяка страна от еврозоната плюс шестима независими членове, допълва Financial Times.

Отделният надзорен орган е нужен, за да се осигури преграда между ръководенето на монетарната политика, която включва отпускането на евтини заеми за банките, и новата роля по контрол на тяхното състояние.

Официални представители предупреждават, че новият план все още е проект и няма да бъде формално представен преди 12 септември. След това, за да се осъществи на практика, той трябва да бъде одобрен от ръководителите на всички 27 държави от ЕС, като надеждите са съгласието да бъде дадено до края на тази година.

Единният надзор би представлявал най-значителната промяна в управлението на еврозоната от създаването на съюза. Той би дал на ЕС в известна степен власт да се намесва на национално ниво, каквато до този момент нямаше.

До този момент правителството на Германия се противопоставя на централизирането на всички надзорни функции в ЕЦБ с аргумента, че централната банка трябва да се занимава само с най-големите 20-25 банки в еврозоната, а останалите да се контролират от националните регулатори.

Въпреки позицията на Германия Барозу е взел решение за поемане към по-решителен курс на промени. Той се подкрепя от еврокомисаря по вътрешния пазар, чиято дирекция е в основата на предложението. Основен негов аргумент е, че по-умерен подход би разочаровал финансовите пазари.

Някои високопоставени представители на ЕС пък правят забележката, че кризите в Ирландия и Испания са предизвикани от по-малки и систематично неособено важни банки. „Не е достатъчно да гледаме само транснационалните банки, които са важни за системата“, обяснява представител, пожелал анонимност.

Освен всичко това разделянето на отговорността между различни надзорни органи би усложнило създаването на банков съюз – изграждането на обща схема за гарантиране на депозитите и фонд за спасяване на банки. Ако само големите финансови институции участват в такива схеми, то вложителите биха избягали от малките банки, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Ако СДС навремето бяха успели да прекарат закона за забрана на съществуването на комунистически партии и движения, още на границата трябваше да тикнем този "политик" в затвора.. Ама на .. не успяха :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Нищо ново, вся власть советов! На съвета на етническите..., както винаги неевропейско племе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Каква е разликата между Обама и Дж. Буш старши, между Дьо Гол или Митеран и Оланд и Саркози, между Аденауер, Вили Бранд и Меркел и Шрьодер... Барозу и Ромпой с кого да сравним? С Помпиду, ДЕстен, Кол, Тачър..?Дългият мир, отдаден само на плюскане и трупане на лой води до импотентност. Нещо като когато един мъж започне да не може да си вижда патката от корема си.Не искам война, но нещо трябва да разтърси системата. Това до тук вече не работи! С кърпене няма да стане! Трябват нови хора с нови идеи, нещо, което да даде жалони поне за 50 г. напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха...! Управляват ни двуизмерни ***, чантаджии, отгледани из офиси и кантори, партийни централи и секакви подобни! Тези хора по-далеч от пъпа си не виждат, затова и решенията им са до там - банките, пазарите, лихвите, спредовете...Пичове от Брюксел, кризата е екзистенциална! И американците, и ние в Европа вече нямаме кауза! Банките не са кауза! Няма лидери, харизматични водачи на въодушевени хора към ясна и вдъхновяваща цел! Има една латентна маса от лапачи, които искат заплатата си, за да я зафичат в МОЛ-а ASAP и едни, които държат парите. Между тях джиткат едни чантаджии, които разпределят парите, представят за политици или некакви бизнесмени и са по-скоро в категорията на първите. Не случайно от време оно големите държавници са или бивши военни, спечелили трудни битки и войни, или издигнали се в трудни и драматични времена водачи на граждански движения. Клинтън, Буш Jr., Обама, Ромпой, Барозу, Оланд, Меркел, Драги... От къде идват и къде искаме да ни заведат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още