IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката на Lufthansa се разраства

Освен във Франкфурт, днес стачни действия ще има и в Берлин и Мюнхен

10:46 | 04.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Lufthansa ще загуби милиони заради поредната стачка на кабинния състав. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Lufthansa ще загуби милиони заради поредната стачка на кабинния състав. Снимка: Ройтерс

Във вторник пътниците на германския авиопревозвач Lufthansa са изправени пред нов хаос, при това на няколко летища. Стюардесите и стюардите разширяват значително стачката си във времево и географско отношение, пише Wall Street Journal.

Протестът започва от ранни зори в Берлин и Франкфурт, а от обяд работата ще преустановят и бордовите служители на авиокомпанията и в Мюнхен.

Синдикатът UFO обяви протеста през миналата седмица, след като 13-месечните преговори за по-високи възнаграждения и гаранции по условията за труд не доведоха до споразумение. Организацията настоява заплатите да бъдат увеличени с 5 процента, а от компанията са склонни на повишение с 3,5 процента.

Стачката от миналата седмица, предизвикана от спор за заплащането и условията на труд, наруши в голяма степен трафика на авиокомпанията по европейските линии и доведе до анулирането на полети, оставяйки хиляди пътници на земята. Стачката в петък струва милиони евро, обяви преди дни най-голямата германска авиокомпания. Тогава 26 000 пътници не можаха да бъдат обслужени, 190 полета бяха анулирани, а най-голямото летище на Германия беше частично блокирано. 

Lufthansa изрази възмущението си от действията на синдиката на кабинния екипаж UFO. Тя обяви стачката в Берлин едва в 23 часа в понеделник, час по-късно бе заявена и стачката във Франкфурт, а за тази в Мюнхен стана ясно едва на сутринта.

„Не срещаме каквото и да е разбиране, стачните действия се обявяват на парче на всеки час", каза говорителката на авиокомпанията Клаудия Ланге. Същевременно тя добави, че авиокомпанията ще положи всички усилия да се подготви за стачката, но и призна, че шест часа не са достатъчно време за това. Пътниците пък бяха предупредени да очакват много закъснения и анулирания на полети.

В Берлин – Тегел стачката е между 5 и 13 часа, във Франкфурт – от 6 до 14 часа, а в Мюнхен няма да се работи между 13 и 24 часа.  Lufthansa вече отмени 200 полета и по всяка вероятност ще трябва да откаже още доста връзки с полети на други компании.

Най-важни за авиокомпанията обаче са презокеансите полети, които заради високия си приоритет Lufthansa ще се опита да уреди чрез партньорски компании. Точно с тях всяка авиокомпания печели най-много пари и не може да предложи на пътниците в случай на повреда или стачка алтернатива за пътуване. Все пак е твърде вероятно някои от пътниците на дълги разстояния отново да прекарат един ден на летището и да чакат следващи полет.

Според Николай Баублис, ръководител на синдиката UFO, новият призив за стачка е насочен към над 1000 служители от кабинния персонал. Баублис очаква много активни стачни действия. Само в Берлин ситуацията изглежда малко по-различно. Там от лятото насам Lufthansa има „наемни служители“.

Синдикатът смята, че те няма да стачкуват, защото все още са в пробен период и се притесняват за работните си места.  С използването на временни наемни служители Lufthansa планира да спести разходи и да стане по-конкурентоспособна. 

За концерна работят в момента около 18 000 стюарди и стюардеси, като две трети от тях членуват в синдикати.  

Снимки от развоя на стачката вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
valentin11058030
преди 11 години
На изборите във Германия се вижда ,че тези които са във власта сега ще бъдат изхвърлени за дълъг период от време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още