fallback

Драги: Купуването на краткосрочни ДЦК от ЕЦБ не е против правилата на ЕС

Борбата срещу фрагментирането на еврозоната е свързана с основната ни цел за гарантиране на ценова стабилност, посочи президентът на банката

10:55 | 04.09.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Изкупуването на краткосрочни облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да наруши правилата на Европейския съюз (ЕС), заяви президентът на институцията Марио Драги пред европейски парламентаристи в понеделник, съобщава Ройтерс.

Драги, който в четвъртък се очаква да представи подробности около новата схема за изкупуване на облигации в подкрепа на силно задлъжнелите европейски страни, заяви, че програмата няма да наруши „европейското табу“ относно директното финансиране на правителствените бюджети от страна на банката.

„Ако сме в краткосрочния пазарен спектър, където облигациите имат матуритет от до една, две или дори три години, тези ДЦК ще бъдат изплатени много бързо“, коментира Драги пред Комисията за икономическа и монетарна политика към Европейския парламент.

„Така че ефектът на монетарно финансиране от това, което правим, ще е минимален“, допълва той.

Драги посочва, че планът ще подкрепи основната роля на банката да гарантира ценовата стабилност в общността и бъдещето на еврото.

„Не може да имаме ценова стабилност, ако имаме фрагментирана еврозона“, казва Драги. „Всичко което правим е свързано с основната ни цел - да гарантираме ценовата стабилност“.

„Свързано е и със съдбата на еврото в момент, когато останалият свят започва да си задава въпроса дали единната европейска валута има бъдеще“, казва той.

За да облекчи пазарния натиск върху Мадрид и Рим, ЕЦБ възнамерява да изкупува техни ДЦК в координация с европейските спасителни фондове. Двете страни обаче трябва да се съгласят на решителни реформи.

След коментарите на Драги доходността по 2-годишните италиански ДЦК се понижи под 2,7% за първи път от април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още