fallback

България е държавата от ЕС с най-силен спад на заетостта през второто тримесечие

Европейският шампион по годишно намаление на заетостта в периода април-юни е Гърция

20:40 | 14.09.12 г. 5

Ускорил се е темпът на понижение на заетостта в България през второто тримесечие на годината, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

В периода април-юни спрямо периода януари-март заетостта у нас е намаляла с още 1,3%, което ни поставя на първо място в Европейския съюз по спад на заетостта през тримесечието.

За сравнение през първите три месеца на годината от Евростат отчетоха спад на заетостта у нас от 0,6% спрямо последното тримесечие на миналата година.

През второто тримесечие обаче Гърция е европейският шампион по годишен спад на заетостта – 9%. Следва я Португалия с годишен спад на заетостта от 4,2% и Испания – с 4%.

През второто тримесечие годишният спад на заетостта у нас е бил 2,8 на сто.

Според данните на Евростат броят на заетите в държавите от еврозоната е останал без промяна в периода април-юни спрямо периода януари-март. Средно за целия  Европейски съюз е отчетено минимално повишение на заетостта.

На годишна база през второто тримесечие заетостта в еврозоната е намаляла с 0,6%, а в ЕС – с 0,2%.

Най-висок ръст на заетостта е отчетен в дейностите, свързани с недвижими имоти (0,7% за държавите от еврозоната и 1,4% за всички държави-членки на ЕС). Най-сериозно се е свила заетостта във финансите и застраховането (съответно -0,8% и -0,7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още