IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът на "тройката" за Гърция може бъде обявен след изборите в САЩ

Дипломати във Вашингтон са дали да се разбере, че биха предпочели да няма изненади преди толкова оспорваните президентски избори

22:30 | 21.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги и гръцкият премиер Андонис Самарас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги и гръцкият премиер Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

Докладът на Европейският съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) за това дали е управляем гръцкият дълг изглежда ще бъде отложен за след 6 ноември, тъй като политиците искат да избегнат сътресения в световната икономика преди изборите в САЩ, посочиха днес представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

Докладът на "тройката" кредитори на Гърция (ЕС, Европейската централна банка и МВФ) се очакваше през октомври, евентуално преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 8 октомври.

От доклада зависи решението дали да бъде отпуснат следващ транш от помощта за Атина, която иначе ще остане без средства за заплати и пенсии, ще обяви неплатежоспособност и може да бъде принудена да напусне еврозоната.

Различията в самата "тройка" за това колко точно големи са дълговите проблеми на Гърция, наред с политическия натиск да се забави докладът за още няколко седмици, твърде вероятно означават отлагане до средата на ноември.

Междувременно Гърция ще се задържи на повърхността с емитиране на краткосрочни облигации, а банките й ще получат достъп до фондове за подпомагане от гръцката централна банка.

Администрацията на Обама не иска сътресения в макроикономически аспект преди изборите на 6 ноември, коментира пред Ройтерс високопоставен представител на ЕС, като добави, че и предишните доклади на "тройката" са закъснявали.

Няколко източници в Германия изтъкнаха, че високопоставени официални представители във Вашингтон са дали да се разбере, че биха предпочели да няма изненади преди толкова оспорваните президентски избори.

Говорителят на Европейската комисия Саймън О'Конър съобщи днес, че "тройката" кредитори на Гърция ще направи пауза в преговорите с Атина за около седмица.

"Тройката" за втори път прекъсва мисията си и това подкрепя очакванията за отлагане, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Да, ..... но по-скоро Гърция се е нагушила толкова много, че вече е трудно да я катурнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Да не би случайно Гърция да катурне САЩ ли? Толкова ли е зле този доклад, че ще чакаме да минат изборите??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още