fallback

Жан-Марк Еро: Дайте на Гърция повече време

Френският премиер отправи директна критика към германските политици, които настояват за запазване на твърдия подход към Атина

16:28 | 24.09.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Премиерът на Франция Жан-Марк Еро. Снимка: Ройтерс

Франция настоява на Гърция да бъде предоставено повече време, за да изпълни условията по международния спасителен план, съобщава Financial Times.

До момента това е най-недвусмисленият призив за облекчаване на изискванията, договорени в замяна на възлизащия на 174 млрд. евро спасителен пакет.

Премиерът на Франция Жан-Марк Еро отправи директна критика към германските политици, които настояват за запазване на твърдия подход към Атина. Той предупреди, че излизането на Гърция от еврозоната би било „неконтролируемо“ и вероятно „би белязало началото на края на европейския проект“.

„Вече можем да предложим на Гърция допълнително време... при условие, че Атина е искрена в обещанията си за реформи... особено данъчната реформа“, коментира Еро в интервю за френския информационен сайт Mediapart.

Неформално Гърция вече поиска още 2 години за изпълнение на условията. Миналата седмица изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард също заяви, че подобна стъпка трябва да бъде „разгледана като възможност“.

Германия и други северноевропейски страни като Финландия твърдо се противопоставят на подобно решение.

Френският президент Франсоа Оланд се въздържа от открита конфронтация с германския канцлер Ангела Меркел по този въпрос.

Еро обаче не крие опасенията на новата френска администрация относно подхода при решаването на ситуацията в Гърция. Той критикува европейските лидери, включително Меркел, за „политическа слабост“ и „липса на визия“.

„Кризата в Гърция продължава вече 2 години и половина, а гръцката икономика представлява едва 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната... Европейските лидери не успяха да изпълнят задълженията си навреме“, посочва той.

„Според мен обаче германските политици разбират, че ако не се съобразим с реалностите в Гърция, това ще ни изправи пред напълно неконтролируема ситуация“, допълва премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още