IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пер Щайнбрюк ще е вероятният съперник на Меркел на изборите догодина

Бившият финансов министър на Германия остро критикува начина, по който Меркел се бори с кризата в еврозоната

18:13 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият германски финансов министър Пер Щайнбрюк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият германски финансов министър Пер Щайнбрюк. Снимка: Ройтерс

Пер Щайнбрюк, бившият германски финансов министър, ще е съперникът за поста на германския канцлер Ангела Меркел от страна на Социалдемократическата партия (SPD) на изборите през следващата година, стана ясно от публикации в германската преса, цитирани от Financial Times.

Кандидатурата му ще бъде потвърдена на извънредна среща на SPD в понеделник. По-малко от 12 месеца пред изборите решението слага точка на продължилите месеци спекулации за това, кой ще оглави лявоцентристката партия в навечерието на изборите.

Меркел ще се изправи пред един изключително ерудиран опонент, който я познава изключително добре, тъй като е бил неин финансов министър по време на първата „голяма коалиция“ в периода 2005-2009 г.

Той трябваше да реши как да овладее банковата криза след колапса на Lehman Brothers. В последствие обаче през годините, които прекара в опозиция, той остро критикува начина, по който Меркел се бори с кризата в еврозоната.

Щайнбрюк нееднократно е изразявал и несъгласие с налаганата от Меркел политика за бюджетни икономии. Бившият финансов министър, който е на 65 години, е и бивш премиер на Северен Рейн-Вестфалия – най-многолюдната германска провинция.

Той е най-популярен сред гласоподавателите, но и най-малко обичан сред членовете на SPD, тъй като представлява дясното крило в партията. Той е известен и като министър, който много строго контролираше разходите, докато управляваше германската хазна.

По-рано тази седмица Щайнбрюк представи серия предложения за по-строги банкови регулации. Той призова за създаването на фонд от 200 млрд. евро, който да бъде осигурен от финансовия сектор и с който да бъдат спасявани закъсали банки.

Освен това той поиска приемането на закон, който да раздели инвестиционното от търговското банкиране - стъпка, която ще засегне най-вече Deutsche Bank – най-голямата банка в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още