IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските авиокомпании излитат бавно от кризата

IATA очаква през 2012 г. превозвачите на континента да отчетат обща загуба в размер на 1,2 млрд. долара

18:17 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейските авиокомпании все още не са прелетели над кризата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейските авиокомпании все още не са прелетели над кризата. Снимка: Ройтерс

Усилията за намаляване на разходите на авиокомпаниите започват да дават ефект. Международната организация за въздушен транспорт (IATA) повиши прогнозата си и сега очаква обща печалба от 4,1 млрд. долара при марж от 0,6%. През юни IATA предвидждаше печалба за авиокомпаниите в размер на 3 млрд. долара, предаде DPA.

В сравнение с миналата година печалбата обаче е все още значително по-ниска. През 2011 г. авиокомпаниите са генерирали обща печалба от 8,4 млрд. долара. Икономическата криза допринесе за изключително слаб растеж от 0,4% в сферата на товарните превози. Бизнесът с пътническите превози обаче се очаква да нарасне с 5,3 на сто, показват прогнозите на IATA.

Така се оказва, че авиокомпаниите далеч не са прелетели над кризата. По-специално високите цени на горивата оставят значителни следи в счетоводните баланси с допълнителен разход от 1 млрд. долара. Като цяло сметката за гориво на авиационната индустрия през 2012 г. ще е за около 208 млрд. долара. IATA очаква цените на суровия петрол да са средно около 110 долара за барел.

„Индустрията успява да се консолидира чрез инвестиции в нова флота, по-ефективни процеси и внимателен капацитет за управление", казва изпълнителният директор на IATA Тони Тайлър. По-добрите данни обаче не могат да са причина за успокоение. 

Особено европейските авиокомпании може да се върнат обратно по-дълбоко в кризата, отколкото се смяташе досега. За Европа IATA очаква обща загуба в размер на 1,2 млрд. долара, спрямо предишното очакване за загуба от 1,1 млрд. долара. Европейските компании страдат от високи данъци, неефективна инфраструктура и обременителни регулации, е изводът на организацията. И през 2013 г. в Европа не се очаква да бъде формирана печалба.

Двете най-големи европейски авиокомпании - Air France-KLM и Deutsche Lufthansa обявиха наскоро мащабни програми за икономии. И компанията-майка на British Airways – IAG, преговаря с испанската си дъщерна компания Iberia за масивно свиване на разходите. 

Сред печелившите през изминалото тримесечие спадат преди всичко двете американски компании Delta Air и US Airways, които дори успяват да надскочат очакванията на анализаторите. Като цяло индустрията в САЩ се е възстановила - IATA очаква печалба от 1,9 млрд. долара, като преди това очакванията бяха за 1,4 млрд. долара.

За Латинска Америка се чака печалба от 0,4 млрд. долара. Северна и Централна Америка са единствените региони на света, които отчитат по-добри резултати в сравнение с миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още