IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската индустрия е най-енергоемката в Европейския съюз

Страната ни трябва да обърне повече внимание на иновациите, за да се справи с високия си енергиен интензитет, сочи преглед на ЕК

13:09 | 11.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българската индустрия е най-енергоемката в Европейския съюз

Като цяло страните от ЕС са постигнали успех в подобряването на устойчивостта на индустрията, подкрепата на малките и средните предприятия и реформата в публичната администрация, сочи прегледът конкурентоспособността, изготвен от Европейската комисия, който обхваща периода от 2006 до 2011 година.

На пръв поглед има и развитие по отношение на иновациите, но данните показват наличието на голяма разлика между страните, внедряващи повече иновации и тези, където това не е приоритет. Тази разлика може да се окаже предпоставка за нова икономическа криза, предупреждават още анализаторите.

На фона на тези обнадеждаващи данни идва обаче фактът, че достъпът до финансиране се е влошил, особено що се отнася до малките и средните предприятия в ЕС.

За анализирания период данните на ЕК показват, че в цялата общност продуктивността на икономиката се подобрява. Постепенно ЕС преминава към икономика, базирана на знанието, а основата са високообразованите специалисти.

Състоянието на българската индустрия. Източник: ЕК

В прегледа на ЕК България не е включена в общите заключения, тъй като става член на общността година след началото на проучването. За страната ни обаче е направена отделна статистика, която показва, че по някои от показателите сме далеч зад останалите страни от общността.

(Графиката показва българската индустрия през погледа на европейските институции. Източник: ЕК)

Прегледът показва, че България е страната с най-енергоемката индустрия в общността. Изоставаме и доста и по отношение на въвеждането на иновациите. Като цяло доминират трудоемките производства, макар и в това отношение да сме близо до средното ниво.

От ЕК препоръчват реформи в публичната администрация, особено що се отнася до намаляването на бюрокрацията на национално и регионално ниво, както и да се обърне повече внимание на иновациите.

С помощта на новите технологии България ще може да се справи с един от най-сериозните си проблеми, а именно високият енергиен интензитет.

От Комисията отбелязват още, че правителството е обявило намеренията си да удвои разходите за проучвания и иновации до 2020 година. Това обаче изисква ефективно използване на всички налични инструменти и препоръката е да бъде изготвен фокус на програмата – да бъдат прегледани и определени основните сектори на икономиката, както и да се подобри сътрудничеството между бизнеса и научните звена, разработващи иновации.

Предлага се още и модернизацията на енергийната инфраструктура и транспортната мрежа, а по-доброто използване на структурните фондове е от съществено значение за реализацията на повечето идеи, допълват още от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 11 години
Стига с тези глупости за последно поколение ел. мрежи и неефективен пренос, мога да ти кажа, че страни като Япония и САЩ са по-зле в това отношение. Проблема е за какво се използва тази ел. енергия от индустрията, и колко БВП произвеждащ примерно с един MW.. Ако този енергия отива в завод на Интел той ще даде продукция за милиарди долари, ако отиде в завод за леене на алуминий примерно, в десетки пъти по-малко. За това в статията се набляга на иновации, икономика базирана на знанието и високообразовани специалисти, реално в България няма високо технологични отрасли и няма кадри за тях по ред причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Дам би трябвало да инвестираме в ел.мрежи от последно поколение вместо в АЕЦ и други подобни безумства, защото проблема не е малкото производство на ел. енергия, а неефективното ползване и пренос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
За това трябва да си постоим АЕЦ "Белене" . Така ще имаме възможността да бъде още по неефективни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още