fallback

Рецесията и дълговите проблеми в Гърция са по-тежки от очакваното

Догодина гръцката икономика вероятно ще се свие с 4,5% вместо с 3,8%, каквито бяха прогнозите от преди месец

17:28 | 31.10.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Протест срещу бюджетните икономии в Атина. Снимка: Ройтерс

В проектобюджета на Гърция за 2013 г. е заложена дори още по-тежка рецесия и дългови проблеми от първоначално очакваните, пише BBC.

Догодина гръцката икономика вероятно ще се свие с 4,5% вместо с 3,8%, каквито бяха прогнозите от преди месец.

От друга страна през 2013 г. правителственият дефицит ще е 5,2% от брутния вътрешен продукт (БВП), а не 4,2%. Дълговата тежест пък ще достигне 189%, а не 179%.

Гръцкото правителство е в процес на финализиране на преговорите с Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за бюджетните икономии, които ще се наложи да предприеме преди да получи следващия транш по спасителната програма за страната.

Финансовите министри от еврозоната се очаква да проведат конферентен разговор за Гърция преди срещата си на 12 ноември, на която вероятно ще бъде взето решение за бъдещето на страната.

Ако икономическата прогноза на гръцкото правителство се окаже вярна, това ще означава, че до края на 2013 г. гръцката икономика ще се свие с над 22% спрямо 2008 г.

Ревизираната правителствена прогноза за бюджетния дефицит на страната през 2013 г., според която той ще достигне 5,2% от БВП, все пак бележи напредък спрямо очаквания през тази година дефицит от 6,6%.

Дефицитът през 2013 г. вероятно ще се дължи изцяло на цената за обслужването на гръцкия дълг. Без плащанията към кредиторите правителството в Атина на практика ще разполага с минимален излишък от 0,4%.

Във вторник гръцкият парламент се очакваше да гласува пълния пакет от реформи, включително и бюджета за 2013 г.. Гласуването обаче беше отложено със седмица, след като един от коалиционните партньори в правителството - Демократичната левица - отказа да подкрепи сделката, обявена от премиера на страната Андонис Самарас.

Предвидените бюджетни съкращения възлизат на 13,5 млрд. евро.

Междувременно Томас Висер, който координира финансовите министри от Еврогрупата, заяви по-рано днес, че гръцкото правителство може да получи 2 години гратисен период за изпълнението на заложените цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още