fallback

Меркел: Трябва да се настроим за още пет години лишения

Германският канцлер посочи, че дълговата криза в Европа е преди всичко криза на доверието и призова за още по-строги мерки за разрешаването й

18:07 | 03.11.12 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нужни са още по-строги мерки срещу финансовата криза в Европа, за да може държавите в нея да излязат от кризата след най-рано пет години, призова германският канцлер Ангела Меркел.

Кризата в Европа ще трае поне още 5 години и затова е нужно мерките срещу нея да продължат да се спазват, каза Меркел пред свои съпартийци на редовния конгрес на Християндемократите в провинция Мекленбург-Предна Померания. Трябва да сме още малко по-строги, за да убедим света, че си струва да инвестира в Европа, заяви канцлерът. Дълговата криза е преди всичко криза на доверието, посочи тя. "Ние обаче сме стъпили на верния път и само трябва да го извървим докрай. Трябва да се настроим за още пет години лишения. Който смята, че до година-две трудностите ще приключат, за съжаление се лъже", допълни канцлерът.

Междувременно германският вицеканцлер и министър на икономиката Филип Рьослер предупреди, че евентуално преструктуриране на гръцкия дълг ще отвори "дупка" в германския бюджет и не е изключено да изложи на риск кредитния рейтинг на страната. 

В интервю за икономическото списание Wirtschafts Woche Рьослер приканва отново гръцкото правителство да реализира реформите. По думите му германското право не разрешава преструктурирането на гръцкия дълг да се осъществява с участието на държавни кредитори. Недопустимо е Германия да загуби бюджетните си цели, напротив - тя трябва да остане място на стабилност в еврозоната, изтъква немският икономически министър.  (БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още