IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски съд: S&P е подвела инвеститори с присъден ААА рейтинг на деривати

Съдебното решение срещу рейтинговата агенция е безпрецедентно и може да предизвика подобни дела в Холандия и Великобритания

11:51 | 05.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Standard & Poor’s е подвела инвеститори, като е присъдила първокласен ААА рейтинг на сложно структуриран финансов продукт, който впоследствие е изгубил стойността си, постанови австралийски съд, с което създаде съдебен прецедент за подобни решения в Европа и Великобритания, съобщава Financial Times.

В 1500 страници съдът посочва, че рейтингът, който S&P е поставила на деривати, създадени от ABN Amro през 2006 г., е „подвеждащ“. Съдът допълва, че оценката е включвала публикации, които или са били погрешни, или са съдържали „подвеждащи интерпретации“.

Съдебното решение срещу рейтинговата агенция е безпрецедентно и е свързано с вид дългови синтетични деривати (CPDO - constant proportion debt obligations).

Скандалът вероятно ще бъде наблюдаван отблизо, както от другите две глобални рейтингови агенции - Moody’s и Fitch, така и от редица инвестиционни банки по цял свят.

Делото е заведено от 12 общински съвета в Нови Южен Уелс, които са изгубили 15 млн. австралийски долара, след като ценните книжа, известни като Рембранд, се сринаха в дните на кризата.

„Това е сериозен удар за рейтинговите агенции, които печелят от години без никога да са били държани отговорни за оценките, които поставят“, казва Аманда Бантън от Piper Alderman, адвокатската кантора, представляваща ищците. „Рейтинговите агенции вече няма да могат да се крият зад дисклеймъри, които да ги предпазват от съдебно преследване“.

До края на годината подобни дела могат да бъдат заведени в Холандия и Великобритания от името на банки и пенсионни фондове, които са инвестирали във въпросните книжа близо 100 млн. евро. „Решението на австралийския съд ще помогне на търсещите обезщетение в Европа“, допълва тя.

В съдебното решение се посочва още, че ABN Amro, която сега е част от The Royal Bank of Scotland Group, е знаела за действията на S&P и съзнателно е съдействала за подвеждането на инвеститорите. От RBS заявиха, че все още „проучват това дълго и сложно решение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още