fallback

Френското правителство заплаши да национализира завод на ArcelorMittal

За министъра на промишлеността битката за завода във Флоранж е от първостепенна важност, след като не успя да спре закриването на един от заводите на Peugeot

13:12 | 26.11.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Френското правителство може временно да поеме завода на ArcelorMittal във Флоранж, тъй като компанията отказва да го продаде на 100%, съобщи министърът на промишлеността Арно Монтбур, цитиран от в-к Les Echos.

Според Монтбур ArcelorMittal не е изпълнила поетите ангажименти, когато е купила завода през 2006 г. „Ние вече не искаме Митал във Франция, тъй като той не уважава страната“, коментира френският министър.

Заводът на компанията в Североизточна Франция не работи от месеци, а в началото на октомври стана ясно, че двете му доменни пещи ще бъдат спрени. Същевременно правителството на Франсоа Оланд нареди на ArcelorMittal или да рестартира пещите, или да продаде предприятието.

Според Монтбур към завода във Флоранж има интерес от потенциални инвеститори.

За френският министър на промишлеността битката за Флоранж е от първостепенна важност, след като не успя да спре закриването на един от заводите на Peugeot, пише FT.

Лакшми Митал предупреди, че ако заканата на Монтбур се осъществи и заводът във Флоранж бъде национализиран, под заплаха са работните места на над 20 хил. души, заети в предприятия на ArcelorMittal в цяла Франция.

Според представители на металургичната индустрия битката между Митал и Монтбур приема тревожни измерения. Спорът между двамата отразява засилващите се антибизнес настроения в администрацията на социалистите, отбелязва изданието.

Според Никълъс Спиро, консултант от Лондон, френското правителство използва Арно Монтбур, „за да хвърля червено месо на синдикатите“.

Анализатори се обединяват около мнението, че правителствата са се вкопчили в идеята за запазването на работните места и вероятно те са тези, които трябва да поддържат рентабилността на подобни предприятия, за да се даде възможност за дългосрочно развитие на промишлеността след кризата.

Юристи коментират, че от чисто правна гледна точка заканата на Монтбур да национализира предприятието е неосъществима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още