IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС протестира пред СТО заради протекционистките мерки в Русия

Като проблемни се посочват забраната за внос на живи животни от ЕС и таксата за рециклиране за внесени в Русия автомобили

22:18 | 26.11.12 г.
<p>
	Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Москва. Снимка: Ройтерс

Силно увеличаване на протекционистките мерки в Русия, някои от които нарушават правилата на световната търговия, отчете представител Европейският съюз (ЕС), цитиран от Ройтерс, след заседание на Съвета по търговия със стоки на Световната търговска организация (СТО).

"ЕС води активни консултации с Русия за разрешаване на тези проблеми", коментира европейски дипломат.

Посочват се забраната за внос на живи животни, най-вече прасета от ЕС и таксата за рециклиране за внесени в Русия автомобили.

Загриженост от таксата за рециклиране изрази и делегацията на Япония, която подчерта, че тази мярка "води до дискриминация на чуждестранните производители". Това мнение бе споделено и от американски дипломат.

Таксата за рециклиране е между 420 евро (540 долара) за вносни малки автомобили и 150 хил. евро за тежка строителна техника, уточнява Ройтерс.

На срещата американски представител призова Русия да направи последната стъпка за присъединяването си към споразумението на СТО за информационните технологии.

Представител на Русия от своя страна помоли възраженията да бъдат направени в писмен вид, за да може след това да представи отговор по тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още