IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите пак са на дъното на европейската класация за качество на живота

Равнището на оптимизъм и щастие е спаднало с над 20 процента в някои страни от Европейския съюз

21:41 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Българите пак са на дъното на европейската класация за качество на живота

Българите и унгарците са най-недоволните от живота си европейци, а най-доволни и щастливи са датчаните, според резултатите от проучване на качеството на живот, изготвено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound).

Проучването дава общата картина на живота според европейците през последните пет години на икономическа криза. Анкетата обхваща 27-те страни членки на ЕС както и седемте страни кандидатки за членство.

Средното равнище на удовлетворение от живота на европейските граждани е 7,1 по скала от 1 до 10, съобщават от агенцията.

По-ниски нива на удовлетвореност са отчетени при хората на възраст между 50 и 64 години, както и при безработните, самотните родители и хората, които поради някакви причини нямат възможност да работят.

Равнището на оптимизъм и щастие е спаднало с над 20 процента в някои страни от Европейския съюз, а над една трета от хората отчитат влошаване на финансовата си ситуация през изминалите пет години.

В сравнение с последното проучване през 2007 година повече хора, които са имали добри доходи и качествени домове, сега се борят с безработицата, задлъжнялостта и общата несигурност, а достъпът им до услуги е по-труден, посочват от Eurofound.

Доверието в обществените институции, правителството и парламента също доста е намаляло в ЕС. Най-големи са спадовете на доверието в страните с най-сериозни икономически проблеми, като Испания и Гърция.

Още новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още