IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,8 млрд. долара глоба за пране на пари грози HSBC

Съдът работи от месеци по потенциалната сделка, която се приема като тест за решителността на щатската прокуратура в борбата с нелегалните парични потоци

11:00 | 06.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стюарт Гъливър, изпълнителен директор на банката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стюарт Гъливър, изпълнителен директор на банката. Снимка: Ройтерс

HSBC Holdings може да плати глоба от 1,8 млрд. долара като част от сделка с прокуратурата в Западна Вирджиния заради пране на пари, съобщават източници на Ройтерс, запознати с аферата. Споразумението с най-голямата европейска банка може да бъде оповестено още следващата седмица, посочват източниците, пожелали анонимност.

Потенциалната сделка, по която се работи от месеци, се приема като тест за решителността на щатската прокуратура в борбата с нелегалните парични потоци, прехвърляни през щатските банки.

Говорител на HSBC заяви, че банката „сътрудничи на властите в разследването, но че темите на водените преговори са конфиденциални“.

На 5 ноември HSBC съобщи, че е заделила 1,5 млрд. долара, за да покрие потенциалната глоба за пране на пари в Мексико и други страни, въпреки че глобата, по думите на изпълнителния директор на банката Стюарт Гъливър, може да е „чувствително по-висока“.

В изявлението се посочва още, че срещу банката могат да бъдат повдигнати и криминални обвинения.

През последните години подобни обвинения в САЩ обикновено приключват със сделки, при които правораздавателните агенции прекратяват разследването, а въпросните компании си признават нарушенията, плащат глоба и се съгласяват да оптимизират вътрешната си система за контрол.

Ако глобена компания извърши повторно нарушение, прокуратурата си запазва правото да възобнови  първоначалните си обвинения.

„Подобно споразумение повдига въпроса дали HSBC не плаща просто една голяма глоба и нищо повече“, казва Джими Гурул, бивш инспектор на финансовото министерство във Вашингтон.

Това ще е „подигравка с правосъдната система“, коментира Гурул, който преподава в юридическия факултет на University of Notre Dame.

Според него единственият начин вниманието на банките наистина да бъде привлечено е под отговорност да бъдат подведени отделни банкери и акционери.

„Това вече би привлякло вниманието на цялата международна финансова общност“, казва Гурул. „Така банерите, които съзнателно са пристъпили закона, ще започнат отново да се страхуват“.

Според документи, предоставени на Ройтерс, щатската прокуратура в Уилинг, Западна Вирджиния е била готова да повдигне обвиненията, уличаващи HSBC, още през 2010 г. В тях са описани 170 отделни случая на пране на пари.

През юни комисия към щатския сенат публикува доклад, според който HSBC е позволявала на клиенто на прехвърлят в САЩ сенчести фондове от Мексико, Иран, Каймановите острови, Саудитска Арабия и Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
HSBC е онази банка, дето прави доклада за АЕЦ "Белене". И за него ли нищо няма да плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още