IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на високо равнище на ЕС отложи важните въпроси

Ключовите решения за по-тясна фискална и икономическа интеграция на еврозоната ще бъдат предложени до юни

10:25 | 14.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой забавя темпото.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой забавя темпото. Снимка: Ройтерс

Срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, афиширана като събиране, което ще определи бъдещия курс на еврозоната, вместо това отложи всички важни решения относно по-тясна фискална и икономическа интеграция до юни, хвърляйки сянка върху усилията на ръководителите на основните институции в Съюза да ускорят темпото в началото на идната година, пише Financial Times.

По-малко от денонощие, след като финансовите министри от ЕС (ЕКОФИН) направиха важна стъпка към създаването на банков съюз в еврозоната, правителствените ръководители на ЕС изглежда решиха, че този напредък е достатъчен засега и че останалите интеграционни стъпки в еврозоната могат да бъдат отложени.

Двете най-спорни предложения поставени от президента на ЕС Херман Ван Ромпой – общ бъдещ бюджет на еврозоната и обвързващи договори за икономически реформи, почти изцяло отсъстваха от комюникето на срещата, публикувано рано тази сутрин, в което се казва, че договорите ще бъдат представени като „възможна мярка“ през юни.

На пресконференция след срещата Ван Ромпой заяви, че ще разработи предложение до юни за начална форма на бюджет на еврозоната, или „солидарен механизъм“, който ще поощрява правителствата, които се придържат към предварително договорените програми за реформи.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че евентуалното финансиране за такъв общ „солидарен механизъм“ в еврозоната би било малко. „Става въпрос за много ограничен бюджет, може би 10-15 млрд. евро.“

Меркел и френският президент Франсоа Оланд посочиха, че този фонд може да се финансира от данъка върху транзакциите, който в момента се обсъжда в еврозоната.

Лидерите на ЕС са постигнали минимален напредък към допълнително засилване на банковия съюз. Следващата стъпка, която ще последва споразумението за създаване на единен банков надзор в еврозоната – възможността за спасяване на затруднени банки чрез общите фондове на Валутния съюз – ще бъде предприета през следващите шест месеца, се посочва в комюникето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Събраха се, ядоха пиха, някоя оргиика. Няма проблеми данъкоплатците плащат разходките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още