IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин към италианците: Не ни обвинявайте за вашия дълг

Ние, германците, не искаме да станем изкупителна жертва за минали пропуски на италианските управляващи, коментира германският външен министър

21:50 | 19.12.12 г.
<p>
	Германският външен министър Гидо Вестервеле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският външен министър Гидо Вестервеле. Снимка: Ройтерс

Германия не е отговорна за италианските дългови неволи, заяви днес германският външен министър Гидо Вестервеле, след като бившият италиански премиер Силвио Берлускони обвини Берлин за икономическите проблеми на страната си, съобщава ДПА.

"Италианският публичен дълг не е по вина на Германия", каза Вестервеле на италиански пред репортери в Рим. Той не спомена директно Берлускони, но предупреди да не бъде излаган на риск мирът, установен в Европа след Втората световна война, "с повърхностни, елементарни и тесногръди мнения в ежедневната политика".

"Ние, германците, не искаме да станем изкупителна жертва за минали пропуски на италианските управляващи, нито пък искаме Европа да служи за гръмоотвод за популистка предизборна кампания", заяви германският външен министър в интервю за италианския всекидневник  Corriere della Sera  днес.

Вестервеле представи в Рим доклад на германски и италиански историци за нацистките престъпления в Италия в периода 1943-1945 г. заедно с италианския си колега Джулио Терци.

Италия ще настоява Германия да преследва бивши нацисти, признати за виновни от италиански съдилища, заяви по този повод Терци. През октомври германски съдии отказаха да преследват осем бивши нацисти, осъдени в Италия за убийството през 1944 г. на 560 цивилни в град в Тоскана. Ще продължим да настояваме Германия да прилага италианските решения, заяви Терци.

Италия е осъдила десетки бивши нацистки офицери задочно, но тъй като Германия не екстрадира свои граждани, присъдите им могат да станат ефективни само ако те бъдат съдени отново в родината си.

Докладът се фокусира върху онези 600-700 хил. италиански войници, пленени и депортирани в нацистки трудови лагери след 1943 г., когато диктаторът Мусолини е свален от власт и страната сключва примирие със съюзниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още