IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Балансите на централните банки са „дълбоко изкривени“

Не очаквам сегашната ситуация да продължи вечно, но тя не е нормална и не е приемлива, коментира бившият президент на ЕЦБ

16:30 | 21.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жан-Клод Трише. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Бившият президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише определи все по-раздутите баланси на централните банки в САЩ, Европа и Япония като „дълбоко изкривени“, съобщава CNBC.

“Ако се вгледате в увеличаването на размера на балансите, ще видите един и същ порядък: най-малко 12 на сто от брутния вътрешен продукт ... Виждате ли нещо, което е дълбоко ненормално във Великобритания, Япония, Европа и САЩ?”, пита риторично Трише пред изданието.

По думите му балансът на британската централна банка е достигнал 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през първото тримесечие на 2012 г. и е около четири пъти по-голям, отколкото в началото на 2007 г.

За същия период балансът на Федералния резерв нарасна повече от три пъти спрямо периода преди кризата и се приближи към 20 процента от БВП. Балансът на Европейската централна банка (ЕЦБ) пък надвиши 30 на сто от БВП.

„Не очаквам сегашната ситуация да продължи вечно, но тя не е нормална и не е приемлива“, коментира Жан-Клод Трише.

Голяма част от разширяването на балансите на Федералния резерв и британската централна банка се дължи на покупките на държавни облигации, докато при ЕЦБ балансът се е раздул заради дългосрочните операции по рефинансиране на банките.

Трише прогнозира също така, че Европейският съюз (ЕС) ще остане невредим, ако Великобритания реши да излезе от него. „Това е проблем на Великобритания, а не непременно на еврото“, посочи той.

„Нека не забравяме, че дори и без Великобритания населението на еврозоната вече е по-многобройно, отколкото е в САЩ ... На всичкото отгоре има редица страни, които имат желание да влязат. По-специално, най-голямата е Полша“, коментира Трише.

Изданието припомня, че се засилва натискът върху британския премиер Дейвид Камерън да бъде иницииран референдум за членството на страната в Европейския съюз. Още през ноември миналата година 81 членове на собствената му партия гласуваха в подкрепа на референдума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още