IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съвет на Франция стопира данък „богатство“*

Според решение на органа новият налог е „нечестен“

15:27 | 29.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тежък удар за президента Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тежък удар за президента Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Най-висшият съд на Франция – Конституционният съвет за контрол по спазването на конституцията, отмени влизането в сила на противоречивия данък „богатство“. Органът обяви в събота решението си, което представлява сериозен удар за управляващото от седем месеца правителство на социалистическия президент Франсоа Оланд. Според съвета новият данък е „нечестен“, предава Ройтерс.

В съобщението за своето решение Конституционният съвет обяснява, че начинът по който ще се прилага високата  данъчна ставка, е несправедлив, защото ще засяга различни домакинства.

В средата на октомври френският парламент прие въвеждането на 75% данък върху доходите на най-богатите - предизборно обещание на избрания тази година президент социалист Франсоа Оланд. Мярката се предвиждаше да остане в сила за период от две години и да влезе в сила от началото на 2013 г., а с новия 75-процентов данък щяха да бъдат облагани годишните доходи над горницата от 1 милион евро.

Очакваше се новата мярка да засегне около 1 500 души, които щяха да платят средно по 140 хиляди евро данъци. Годишните приходи от данъка се очакваше да достигнат 210 милиона евро.

Критици обаче обясниха, че данъкът ще допринесе малко за решението на огромните финансови проблеми на Франция, но същевременно ще прогни по-заможните французи. Няколко големи бизнесмени вече са стегнали куфарите си. Бившият главен изпълнителен директор на L'Oreal Линдзи Оуен-Джоунс в момента живее в Лугано, Швейцария. Амори дьо Сез, който бе президент на веригата от хипермаркети Carrefour, вече се подвизава в Белгия, а Никола Шанут, основател на френската инвестиционна консултантска компания Exane, е в Лондон, а през миналата седмица широко отразено в медиите бе и „бягството“ на Жерар Депардийо в Белгия.

Конституционният съвет се състои от дванадесет членове, чийто състав се обновява с по една трета на всеки три години. Неговите членове се назначават за мандат от 9 години, без право на подновяване, съответно от президента и председателите на всяка от камарите на Парламента (Сената и Националното събрание). Бившите президенти на Републиката по право са пожизнени членове на Конституционния съвет, ако не заемат функции, несъвместими с мандата на член на Съвета, и в такъв случай не могат да участват в заседанията му. В момента деветима от членовете са съдии, политици и служители, а останалите трима са бивши президенти.

По-късно премиерът Жан-Марк Еро обяви, че правителството му ще представи в рамките на "идния финансов закон" "нова разпоредба", след като  Конституционният съд на страната анулира облагането със ставка от 75 на сто на най-заможните французи. В комюнике премиерът Еро заявява, че тази нова разпоредба "ще отговаря на принципите, определени с решението на Конституционния съд", който мотивира отхвърлянето на това данъчно облагане с аргумента, че то е за физически лица, а не за домакинства, а именно тази система е основата за определянето  на данъка върху доходите.

* Актуализирано в 15,40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още