IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция държи на национализацията

Правителството на Оланд вижда временното одържавяване като вариант за борба с безработицата и запазването на работни места

21:31 | 08.01.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Франция държи на национализацията

Правителството на Франция продължава да счита временната национализация на предприятия като подходяща мярка за борба с високата безработица, когато компании искат да затварят промишлени мощности, считани от управляващите за жизнеспособни.

Това коментира френският министър на промишлеността Арно Монтбур, цитиран от Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че в края на миналата година Монтбур заплаши да национализира заводът на ArcelorMittal във Флоранж. В крайна сметка Монтбур и магнатът Лакшми Митал си стиснаха ръцете в името на запазването на над 600 работни места в предприятието.

В момента френското правителство преговаря с Rio Tinto за продажбата на завод за алуминий в Алпите. Компанията планираше да закрие предприятието, което дава работа на над 400 души от региона.

Редом с временната национализация обаче френският министър смята, че публично-частното партньорство също е вариант. “По въпроса с национализациите дебатът е отворен”, коментира той пред журналисти.

“Временната национализация означава, че когато имате предприятие, което е жизнеспособно и рентабилно, е по-добре да го поддържате, включително когато частни инвеститори, които нямат капитал, да обединят усилията си с държавата, за да запазят производството в средносрочен и дългосрочен план”, поясни Арно Монтбур.

Социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд има слаб успех в борбата с безработицата от началото на управлението досега. Периодично обаче кабинетът на Оланд изразява загрижеността си за ситуацията в петролната и металургичната промишленост.

Монтбур обаче успешно успя да изнерви инвеститорите с протекционистичните си възгледи за търговията и индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
"Проблемът със социализма е че в крайна сметка парите на другите хора (богатите) свършват." - Маргарет Тачър. А Депардио изобщо не е клоун, а човек, които не иска някакъв популист да му вземе парите, за да ги раздаде на търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Абе дрън-дрън! Какви блага завариха на 9.IX.1944 г. комунистите, та да разпределят?! Шок и ужас - София в развалини, глад, мрак и репарации! Как изглеждат нещата след 20 г.? Much better! Що не сравниш как се променят макропоказателите за онези 20 г. с тези от 1990 г. до 2010 г.? Големото разпределение започна през 1990 г. и още се разпределя... хаха! Иначе некои натрупаха блага, спор нема! Хахаха!Защо никой не се е сетил за нещо толкова просто - истинският капитализъм трябва да върви със закон, налагащ смъртно наказание на всеки, който не може да се издържа! Така на капиталистите ще им е ОК, населението на земята силно ще се редуцира и те ще могат да натрупат още повече блага в банките из офшорните зони без страх, че някой някога може да посегне и да им ги преразпределя! Хаха!Или пък закон за раждаемостта, който контролира квотите за бебета според нуждите на капиталистите от работна ръка?! Тази година квотата е изпълнена край на ражданията! Nice, a? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
mapto
преди 11 години
Идеята не е лоша и в Германия работи например с Фолксваген. Само дето май малката разлика е как държавата придобива дял в предприятията. Все си мисля, че пазарни механизми като придобиване ще я накарат да се замисли малко повече отколкото когато национализира. Но когато в теб е хляба и ножа, нямаш нужда от мислене. По-лошото е, че политиците си отиват, но хората остават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
pecan
преди 11 години
социализма винаги има едно лице това на френските социалисти.за да може да разпределяш първо трябва да си натрупал.поне аз смятам че това е паразитен строй в който болшинството от населението което е неспособно да създава преразпределя блага.разбира се когато те свършат някой пак трябва да ги създава.това е и а на ЕС твърде много социализъм.т е. Хора които искат да не работят или нямат потенциал да създават но искат да получават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 11 години
Щом са се кръстили "социалисти", ще национализират! Въпросът е с каква програма са спечелили изборите! Ако са обещали социализъм и хората са им дали мандат, ще национализират, ще вдигат данъците по прогресивна скала, ще преразпределят - при социализма това прави държавата! На кой му пука за 100-200-5000, дето ще правят циркове като оня клоун Депардийо!Няма като нашите лай^нар-социалисти да въвеждат плосък данък и да разпродават държавни активи и баш-чорбаджии да са в ръководството на партията или първи сол-та^шаци - Герговци, мерговци разни... Вупросът е, че и френските социалисти са същите ...да не се повтарям! :lol: Не вярвам, че им стиска да правят социалистическа политика!Истинска социалистическа партия с правилна политика трябва да печели избори с около 70:30% като Чаавес във Венецуела - 20-30% вият на умряло, останалите са доволни и гласуват за него! Vox populi! Venseremos! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
dani de vito
преди 11 години
Ярък пример за социализъм в действие .Спасяване на губещи предприятия и бизнеси ,да произвеждат стоки които не се търсят ...Богатите и знакови лица бягат , Оланд патетично ги нарича предатели понеже не може да каже че става все по-зле в страната. На всичкото отгоре -хаотично харчене по програми които раждат повече безработица - *** работи с помощи 1500 евро за безработен ... Никога ! Една лесна прогноза - гърмеж тази година ,гаранция-Франция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
valenta
преди 11 години
С една дума "Кремиковци" във френски вариант. Чудя се остана ли някъде по света пазарна икономика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
verimg
преди 11 години
"когато частни инвеститори, които ??нямат капитал??, да обединят усилията си с държавата"мъка, мъка хихих, шоуто изглежда едва започва. Пиар-а е голяма работа. Може да представи простото л.й.о като торта Гараш с едно щракване на пръсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още