IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за нов политически скандал в САЩ разколебаха европейските инвеститори

Очакват ни тежки последици, ако републиканците изпълнят заплахата си и не позволят повишаването на дълговия таван, коментира анализатор

19:56 | 15.01.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се понижиха, след като инвеститорите се фокусираха върху дебата за дълговия таван в САЩ. В същото време оценката за икономическия растеж на Германия през 2012 г. подсили широко разпространените очаквания, че най-голямата европейска икономика се е свила през последното тримесечие на миналата година, пише MarketWatch.

Stoxx 600 Europe се понижи с 0,01% до 286 пункта. Индексът изгуби 0,4% в понеделник.

Банковият сектор отново се оказа най-тежко засегнат като сред основните губещи се нареждат Banco Santander в Мадрид, BNP Paribas в Париж и Barclays PLC в Лондон.

Късно в понеделник щатският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви, че американското правителство може да достигне дълговия си лимит до средата на февруари или началото на март. Белият дом и републиканците в Конгреса продължиха да се карат за дълговия таван едва няколко седмици, след като се споразумяха да избегнат серия данъчни повишения и бюджетни ограничения, които можеха да запратят страната през ръба на фискалната пропаст.

„Опасността от нов политически скандал в САЩ ще доминира следващите седмици. Както президентът Барак Обама, така и председателят на Фед Бен Бернанке предупреждават за тежките последици, ако републиканците изпълнят заплахата си и не позволят повишаването на щатския дългов таван след края на февруари“, казва Ребека О'Кийф, инвестиционен директор на Interactive Investor в Лондон.

Ако дълговият лимит не бъде повишен, това може да доведе до технически фалит на страната.

Във вторник Fitch Ratings обяви, че ще продължи да разглежда сценария за фалит като малко вероятен, но предупреди, че ако дълговият таван не бъде повишен своевременно, агенцията ще бъде принудена формално да преразгледа първокласния ААА кредитен рейтинг на САЩ.

Wall Street също стартира сесията с мечо настроение.

По-рано днес данни от Германия разкриха, че през 2012 г. икономиката на страната е нараснала с 0,9% спрямо 3,1% през 2011 г.

Директорът на федералната статистическа служба в Берлин коментира, че свиването през четвъртото тримесечие е 0,5%, въпреки че данните все още не са обявени официално.

Въпреки че не са шокиращи, данните разкриват, че в края на последните три месеца на 2012 г. най-голямата европейска икономика най-накрая е станала жертва на кризата в еврозоната.  Това означава, че рецесията в страните от валутния съюз като цяло вероятно се е задълбочила за въпросния период.

Икономисти все пак отбелязват, че серия индикатори, включително индексът на мениджърските поръчки и този на бизнес доверието в страната са се повишили, което е знак, че забавянето на германската икономика вече е достигнало дъното си.

„След като нарасна със сравнително здравословни темпове в началото на 2012 г., икономиката на страната преживя слаб момент в края на 2012 г. Ние очакваме тази слабост да бъде сравнително краткотрайна“, казва Райнер Сарторис, икономист на HSBC.

Германският DAX 30 изгуби 0,69% до 7676 пункта.

FTSE 100 спечели 0,15% до 6117 пункта, докато CAC-40 се раздели с 0,29% до 3697 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още