IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките от периферията на еврозоната се връщат на капиталовите пазари

UniCredit, BBVA, Caixa Geral de Depósitos и Banco Espirito Santo са сред институциите, възползвали се от по-благоприятните кредитни условия

13:35 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианските, испанските и португалските банки са набрали над 13 млрд. евро на капиталовите пазари от началото на годината, съобщава Financial Times. За същия период на миналата година въпросните банки не успяха да продадат никакви облигации.

Италианската UniCredit, испанската BBVA и португалските Caixa Geral de Depósitos и Banco Espirito Santo са сред банките от периферията на еврозоната, които проведоха аукциони през първите седмици на януари.

Доходността по правителствените облигации на страните от периферията продължава да е ниска заради поетото от Европейската централна банка (ЕЦБ) обещание да подкрепя еврото на всяка цена.

В същото време цената на финансирането за много от периферните банки също достигна по-поносими нива, въпреки че  все още е доста над тази за банките от Северна Европа.

През последните месеци банките от периферията, включително Ирландия, ентусиазирано искаха да демонстрират, че вече не зависят от евтините заеми, предоставени от ЕЦБ по 3-годишната програма за дългосрочно финансиране, инициирана в края на 2011 г.

В условията на нисколихвената среда от последните години инвеститорите проявяват реален интерес към по-високо доходните облигации на банките от периферията.

Все пак общото количество новоиздадени банкови облигации остава по-ниско, отколкото през последните години. По данни на Dealogic от началото на годината в Европа са продадени рекордно малко за последните 5 години незастраховани банкови облигации, докато продажбата на застраховани облигации е на най-ниското си ниво от 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още