IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталуния продължава курса си за независимост

В своето първо заседание новоизбраният регионален парламент реши да проведе референдум за независимостта на региона

20:15 | 24.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каталуния продължава курса си за независимост

Новият каталунски регионален парламент проправи на първото си заседание пътя към провеждането на референдум за независимост от Испания през следващата година. По-голямата част от членовете на парламента гласуваха за започване на процес, така че хората да могат да вземат решение за общото им политическо бъдеще". От консервативната Народна партия (PP) на премиера Мариано Рахой дойде остра критика, предава AFP.

Преди самото гласуване регионалният премиер Артур Мас от консервативната CiU заяви, че „решението не може да реши всички наши проблеми за 24 часа“, но „може да покаже посоката, в която искаме да поемем“. 85 депутати гласуваха "за представеното предложение, 41 бяха против. В документа се посочва, че Каталуния има право на референдум за своето бъдеще. След обсъждания с Мадрид, Европейския съюз и международната общност регионът ще започне процеса по допитването.

Каталунският парламент, който бе съставен след предсрочните избори през ноември, е доминиран от умерените консервативни партии CiU на Мас и лявата партия ERC. Въпреки политическите си различия по други въпроси, и двете партии пледират за по-голяма независимост на своя район на централизираното правителство в Мадрид. 

Лидерът на PP в Каталуния Алисия Санчес-Камачо заяви, че Мас "разделя каталунските граждани". Испанският премиер Рахой заяви преди гласуването, че то е от решаващо значение за сближаването и призова за решаване на икономическите проблеми на страната. Правителството в Мадрид смята, че евентуален референдум за независимостта на Каталуния е противоконституционен.

2014 г., в която трябва да се състои новото допитване за бъдещето на автономния регион, има особено значение за каталунските националисти.  Тогава се честват 300 години от поражението на каталунските войски във войната с Испания, последван от дълъг период на чуждо владичество от кастилската монархия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още