IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германец оглавява банката на Ватикана

Предишният директор на институцията беше уволнен през май миналата година

15:40 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Германец оглавява банката на Ватикана

Германският финансист Ернст фон Фрайберг ще оглави банката на Ватикана, съобщи FT.

Фон Фрайберг е опитен юрист и председател на борда на директорите на корабостроителницата Blohm + Voss в Хамбург, както и активен член на Рицарите на Малта.

От 1991 г. до 2012 г. той е бил главен изпълнителен директор на базираната във Франкфурт консултантска компания Daiwa Corporate Advisory.

„Това решение е взето в резултат на задълбочена оценка и поредица от интервюта, проведени от Комисията на кардиналите с подкрепата на Надзорния съвет на банката“, посочват от Ватикана в изявление.

„Светият отец следи отблизо целия процес по избора“, посочва се още в съобщението.

Банката на Ватикана беше разтърсена от серия скандали през последните десетилетия и предишният й президент Еторе Готи Тедески беше уволнен от управителния съвет през май 2012 г.

Ватикана се опитва да осъществи реформи, за да влезе в международния „бял списък“ на страните, изпълнили трансграничното законодателство за борба с прането на пари, но въпреки това Италия я разследва за някои съмнителни сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още