IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети германец си иска марката

В Италия и Холандия одобрението към общоевропейската валута е доста по-високо

20:38 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Всеки трети германец си иска марката

Броят на германците, които си искат обратно германската марка, е спаднал през миналата година с осем процентни пункта. Независимо от това 35 процента от немците биха предпочели да плащат с марка, а не с еврото, става ясно от публикувано в петък представително проучване на базираната в Нюрнберг GfK.

В други страни, като Италия (75%) или Холандия (80%) доверието в еврото е доста по-високо. В Гърция делът на привържениците в рамките на година спада от 81 на 76%. В страните извън еврозоната Полша и Швеция всеки десети и съответно седми желае общата валута.

Кризисният мениджмънт на своите правителства гражданите на единадесетте страни, участвали в проучването, оценяват на някои места малко по-добре в сравнение с миналата година. Но в Германия около 44% все още са на мнение, че черно-жълтата коалиция се е провалила по този въпрос (2012 г.: 63 процента). Само 17% смятат, че кабинетът се справя по-добре с кризата (2012: 8 на сто).

Значително се е повишило одобрението към италианското правителство: ако през 2012 г. три четвърти от италианците дават лоша оценка, сега техният дял е малко над половината.

За проучването си GfK е интервюирала през октомври и ноември около 11 000 жители над 14 години в десет европейски страни и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още