IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел пак спря сливането на Ryanair и Aer Lingus

Еврокомисията веднъж вече е спирала опита за сделка, а през 2009 г. Ryanair изтегли нотификацията

15:57 | 27.02.13 г.
<p>
	ЕК прецени, че сливането на авиокомпаниите ще доведе до монопол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ЕК прецени, че сливането на авиокомпаниите ще доведе до монопол. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) спря сливането на Ryanair и Aer Lingus.

Сливането на двете водещи ирландски авиокомпании би навредило на потребителите чрез създаване на монополно или господстващо положение при 46 въздушни маршрута, в осъществяването на които превозвачите в момента се конкурират, заключават от Брюксел.

„Сливането ще ограничи избора и най-вероятно би довело до увеличение на цените за потребителите, които пътуват по тези маршрути“, посочват от Еврокомисията.

Институцията припомня, че докато траеше оценката на сделката, Ryanair предложи някои средства за защита на потребителите, които са били проучени от комисията. Направени са и пазарни тестове, които обаче са потвърдили опасенията за нарушаване на конкуренцията.

От ЕК са взели под внимание промените на пазара от 2007 г. насам. Подчертава се, че оттогава досега позициите на двете компании значително са се засилили и към 2012 г. комбинираният им пазарен дял достига 87% за полетите на къси разстояния от Дъблин. Маршрутите, които обслужват превозвачите, пък са нараснали от 35 до 46.

Установено е обаче, че двете авиокомпании оперират в конкуренция и с други превозвачи само по 7 маршрута. Обединяването им би довело до монополизация на 28 маршрута, а по други 11 конкуренцията би дошла само от чартърни авиокомпании.

ЕК припомня, че това е третата нотификация за сливането на двете авиокомпании. През 2007 г. комисията забрани сделката, а през 2009 г. Ryanair оттегли уведомлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още