IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля оттегляне от Тройката

Банкерите се оплакват от силния политически натиск и искат отново да действат по-независимо

22:57 | 04.03.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ обмисля оттегляне от Тройката

Участието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в т. нар. "Тройка" води до все по-критични дискусии. Според информация на Handelsblatt (изданието във вторник) у някои централни банкери се увеличава безпокойството от общия надзор с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) над засегнатите от  еврокризата страни. Трябвало да бъде обсъдено дали централната банка трябва да продължи да участва в Тройката, пише изданието. Други централни банкери отхвърлят този призив, а ЕЦБ отказва коментар.

И други германски медии, сред които Süddeutsche Zeitung и Welt пишат за колебанието на  ЕЦБ да участва в Тройката.

„Нямам представа за какво говорите“, заявява в Брюксел комисарят по валутните въпроси Оли Рен. „Работим „много конструктивно“ с директора на ЕЦБ Марио Драги и другите партньори от Тройката.

За вътрешния спор за ролята на централната банка в Тройката има две сериозни причини, съобщава Welt. От една страна се увеличавало въздействието на политиката спрямо иначе независимата централна банка. Би трябва да се превърне в нещо естествено, ако ЕЦБ участва в спасителните операции със свои собствени пари. На свой ред обаче и влиянието на централната банка върху европейската политика се увеличава. Заедно с МВФ и ЕС ЕЦБ предписва на изпаднали в криза европейски страни огромни по обем програми за реформи, което не е същинската роля на централната банка, се оплаква централен банкер.

Все пак не всеки в ЕЦБ мисли по този начин, пише Welt. Очевидно в момента има спор между два лагера. Възможният конфликт на интереси обаче не се оспорва от никой, пише Süddeutsche Zeitung. Проблемът си остава, цитира вестникът източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"ЕЦБ предписва на изпаднали в криза европейски страни огромни по обем програми за реформи, което не е същинската роля на централната банка, се оплаква централен банкер"-----------------Може и да не е било това същинската роля на една ЦБ, но вече е. Или ако не е, то ще стане. Същинската роля на една ЦБ е паричната политика. А паричната политика е свързана с кредитирането. Кредитирането пък е вид планиране. А държавите се налага да планират (заради пенсии, здравеопазване, екология и т.н. и т.н.). Следователно ЦБ няма как да избяга от въпроса за централното планиране. А то си го има и в името, така че не е нищо изненадващо. Накратко - централните банкери да не се оплакват, а да свикват - това е положението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още