fallback

ЕС иска да ограничи заплатите на шефовете на публичните компании

Трябва да се върнем към идеята за социална пазарна икономика, коментира еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние

16:51 | 09.03.13 г. 15

Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) иска да ограничи заплатите на ръководителите на всички дружества, чиито акции се търгуват на борсите в ЕС. Това заяви в интервю за утрешния брой на германския Frankfurter Allgemeine Zeitung еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние, цитиран от Франс прес.

"За всички предприятия, чиито акции се котират на борсата в Европейския съюз (ЕС), акционерите ще трябва да решават за равнището на заплатите, включително за златните парашути (големи компенсации при напускане на поста)". При това възнагражденията ще трябва да бъдат по-прозрачни", посочва Барние пред германското издание.

"Трябва да се върнем към идеята за социална пазарна икономика", аргументира се той. "Компаниите не бива да бъдат щанд за самообслужване на мениджърите. Ето защо ние трябва да предоставим контрола на акционерите в дружествата", допълва еврокомисарят.

Европейската комисия е насърчена от референдум в Швейцария в началото на март по въпроса за ограничаване на твърде високите възнаграждения на шефовете на швейцарските дружества, котирани на борсата.

Брюксел ще представи пакет от подобни мерки до края на годината.

В началото на март обаче европейците отложиха гласуването по текст, предвиждащ таван за бонусите на банкерите, за да не изолират Великобритания, която отказва да го приеме.

Барние все пак е оптимист за шансовете да бъде постигнат компромис с Лондон. "Ще видим дали определени детайли трябва още да се подобрят в очите на британците", отбелязва той. Междувременно обаче трябва да се придържаме към същността на нашите предложения, отбелязва еврокомисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още