IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не подкрепи предложението на ЕК за забрана на смъртоносни за пчелите пестициди

България е сред петте въздържали се при гласуването държави

20:33 | 15.03.13 г. 1
ЕС не подкрепи предложението на ЕК за забрана на смъртоносни за пчелите пестициди

България е сред петте страни, наред с Германия и Великобритания, които са се въздържали днес при гласуването в експертна комисия на Европейския съюз (ЕС) за двегодишна забрана на смъртоносните за пчелите пестициди, предаде ДПА, позовавайки се на информация от природозащитната организация Грийнпийс.

Разнопосочни интереси в Европейския съюз попречиха днес да се оформи необходимото квалифицирано мнозинство в подкрепа на забраната, предложена от Европейската комисия.

Девет страни са гласували против, сред които Румъния, Унгария и Финландия, по информация на Грийнпийс. Според резултатите от вота, с които се е сдобила агенция Франс прес, гласувалите против са Чехия, Словакия, Румъния, Ирландия, Гърция, Литва, Австрия, Португалия и Унгария, а 13 страни са гласували в подкрепа на забраната на тези пестициди.

Въздържането на Германия и Великобритания, които имат по 29 гласа, е попречило за оформяне на мнозинство в едната или другата посока, отбелязва АФП.

Европейската комисия изтъкна, че предложението й остава в сила, тъй като не е било отхвърлено. Тя е внесла някои поправки в него в отговор на различни искания, така че може да го внесе още веднъж в експертната комисия с надеждата натискът на  общественото мнение да накара въздържащите се да заемат ясни позиции.

"Всички страни се кълнат в привързаността си към защитата на пчелите, но щом стане въпрос да се действа, все намират нещо да се възпротивят", отбеляза източник, запознат с документа.

Европейската комисия предлага да се замрази в продължение на две години употребата на три неоникотиноида, съдържащи се в пестицидите, използвани при отглеждането на  царевица, рапица, слънчоглед и памук.

Комисията се основава на особено негативни проучвания на Европейската служба за безопасност на храните. Трите неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, се произвеждат от германската компания Bayer и швейцарската Syngenta. Двете компании отхвърлиха твърденията на Европейската служба за безопасност на храните.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Нямам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още