IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е била трета в ЕС по ръст на разходите за труд в края на 2012 г.

Наблюдава се забавяне на ръста на разходите за труд и у нас, и в ЕС като цяло

21:18 | 15.03.13 г.
България е била трета в ЕС по ръст на разходите за труд в края на 2012 г.

България е била трета в Европейския съюз (ЕС) по годишен ръст на разходите за труд през последното тримесечие на миналата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През последните три месеца на миналата година разходите за един час труд у нас са се увеличили с 5,1% на годишна база, като ни изпреварва Естония, където е отчетен ръст от 6,7 на сто, и Румъния с повишение от 7,6 на сто.

Отчетено е увеличение на разходите за заплати на отработен час у нас от 5,8%, а другите разходи, в които влизат осигуровките, обезщетенията и други компенсационни плащания, са се увеличили с 1,7 на сто.

И в нашата страна обаче е валидна тенденцията за забавяне на ръста на разходите за труд на отработен час, каквато се наблюдава в целия Европейски съюз. През третото тримесечие годишното повишение на разходите за труд на отработен час е било 5,9%, като при разходите за заплати е отчетен ръст от 6,6%, а при другите разходи – 2,3%.

През последните три месеца на миналата година разходите за труд за отработен час са се повишили с 9,3%, като тези за заплати са нараснали с 9,1%, а другите разходи – с 10,5%, сочат данните.

Като цяло в ЕС разходите за труд на отработен час са забавили ръста до 1,3% на годишна база през последните три месеца на миналата година от 1,8% през предходното тримесечие. Разходите за заплати на отработен час са се увеличили с 1,4 на сто средно за общността, а другите разходи – с 1,2%, срещу съответно 1,9% и 1,7% през предходното тримесечие.

За еврозоната ръстът на разходите за труд на отработен час се е забавил също до 1,3% на годишна база през последните три месеца на миналата година от 1,8% през предходното тримесечие. Разходите за заплати на отработен час са се увеличили с 1,4 на сто средно за общността, а другите разходи – с 1%, срещу съответно 2% и 1,4% през предходното тримесечие.

Най-нисък годишен ръст на разходите за труд през последното тримесечие на миналата година е отчетен в Кипър и Малта (по 0,5%), следвани от Италия (0,6%), а спад е регистриран в Испания (-3,4%) и Словения (-2,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още