fallback

Bosch излиза от бизнеса с фотоволтаици*

Решението е голяма промяна не само за компанията, но и удар за цялата индустрия

18:10 | 22.03.13 г. 15
Автор - снимка
Създател

Снимка: Bosch

Онова, за което се говореше с половин уста, вече е официално – германският концерн Bosch напуска бизнеса с фотоволтаици. От това решение ще бъдат засегнати около 3 хил. души.

Това е пореден удар за бранша, след като през последните месеци редица компании от сектора бяха принудени да се откажат от бизнеса, пише германският икономически ежедневник Handelsblatt.

Така например в края на годината базираният в Мюнхен концерн Siemens обяви, че се разделя от соларния си бизнес. Производството на соларна енергия на компанията, в което са заети близо 700 души, генерира по-малко от 300 млн. евро приходи през миналата година.

Производството на кристални соларни клетки в централата в Арнщад ще бъде преустановено в началото на 2014 г. Всички развойни дейности, както и продажбите и маркетинга, също ще бъдат спрени. 

Bosch иска да продаде фабриката си във Франция, както и дела си в дъщерното дружество Aleo Solar. Соларният завод в Ерфурт компанията затвори още в края на 2012 г., припомня изданието.

"Въпреки обширните мерки за намаляване на производствените разходи през изминалата година, ние не можахме да компенсираме спада на цените в размер на до 40 на сто," каза Стефан Хартунг, председател на борда на Bosch Solar Energy и Solar и главен изпълнителен директор на Robert Bosch GmbH.

Освен оперативна загуба от около 450 млн. евро, соларното дружество според предварителните данни ще бъде отговорно и за непланирани такси за обезценка от около 600 мрн. евро.

Още през 2011 г. германците направиха отписване от 560 млн. евро в соларния си бизнес, а през 2009 г. отписването бе за 425 млн. евро.

"Решението на Bosch да прекрати производството на фотоволтаични соларни панели и модули не означава, че компанията преустановява дейността си в областта на възобновяемата енергия. Bosch продължава своята работа и в много други сегменти на бизнеса с възобновяема енергия и енергийна ефективност, например при соларните термични инсталации и термопомпите. Концернът генерира над 40% от оборота си чрез такива продукти", поясни по-късно подразделението на концерна в България.

* Актуализирано на 2 април с информацията на Роберт Бош ЕООД

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още