IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия пред ново изпитание

След ветото на Конституционния съд срещу строгите икономии в бюджета страната отчаяно търси начин за излизане от кризата

08:35 | 08.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Коелю е изправен пред сериозни изпитания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Коелю е изправен пред сериозни изпитания. Снимка: Ройтерс

Ветото на португалския конституционен съд срещу строгите бюджетни икономии поставя страната пред огромно изпитание. След безплодно спешно заседание на кабинета правителственият говорител Луис Маркес Гедес предупреди за "възможни негативни ефекти". Премиерът Педру Пасуш Коелю трябва спешно да намери нов път, за да изпълни страната строгите изисквания на Тройката за бюджетни икономии. В противен случай Португалия е заплашена от фалит, предава AFP.

Конституционният съд обяви в късните часове на петък, че части от бюджета за 2013 г. са противоконституционни и с това допълнително влоши ситуацията за високозадлъжнялата страна. Дясноцентристкото правителство на премиера Коелю обвини съдиите за виновни за евентуално влошаване на кризата. 

Кабинетът уважавал решението на съда, но не е съгласен с присъдата, казва говорителят на правителството. Португалия може да загуби заради съдебното решение доверието на чуждестранните партньори, което и без това е било трудно възстановено. 

Свръхзадлъжнялата Португалия получава от членките на еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) заеми на обща стойност 78 млрд. долара, за да не се озове в несъстоятелност. В замяна на това тогавашното правителство под ръководството на социалистическата партия се ангажира на строги икономии и приватизация на държавни компании.

През миналата година съдът спря правителството да намали заплатите на държавните служители в размер на две заплати от целогодишната им надница през 2013 и 2014 година. По тази причина управляващите в Португалия решиха намалението да бъде в размер на една работна заплата, но допълнително беше прието увеличение на данъците, от което се очакват 3,7 млрд. евро през тази година.

Тези планове обаче бяха обявени от Конституционни съд като „нарушаващ принципа на равнопоставеност и честното разпределение на публичните задължения”, коментира президентът на съда Хоаким Соуса Рибейро.

След тримесечно обсъждане съдът обяви за противоконституционни и намаленията на помощите за безработица и инвалидност.

Според изчисления на португалски медии частичното вето означава, че в бюджета ще възникне дупка от около 1,3 млрд. евро. Въпреки заплитането на кризата президентът Анибал Силва се обяви срещу разпускане на кабинета и нови избори. „Всички предпоставки са налице това правителство да остане на власт до края на мандата си“, заяви той след кризисна среща с премиера Коелю.

Освен ветото на съда срещу курса на строги икономии силен натиск идва и от улицата. Заради масовата безработица и рецесията в началото на март стотици хиляди португалци протестираха срещу начина на управление на страната, И политическите противници увеличават натиска си срещу Коелю. В неделя опозиционният лидер на социалистите Антонио Хосе Сегуро настоя за оставка на правителството и нови избори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още