fallback

Бундестагът одобри спасителната програма за Кипър

Германските законодатели подкрепиха и отсрочката, която Еврогрупата даде на Ирландия и Португалия да изплатят спасителните заеми

20:21 | 18.04.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Долната камара на германския парламент одобри с голямо мнозинство спасителната програма за Кипър, предаде Ройтерс.

От 601 депутати в Бундестага 487 подкрепиха спасителния план на стойност 10 млрд. евро, според който вложителите в кипърските банки ще поемат голяма част от загубите.

Отделно германските законодатели подкрепиха и 7-годишната отсрочка, която финансовите министри на държавите от еврозоната дадоха на Ирландия и Португалия да изплатят спасителните заеми.

Преди вота финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предупреди депутатите, че евентуален провал на гласуването или отхвърляне на програмата за стабилизирането на средиземноморския остров ще доведе до разпространението на „неконтролируема зараза“ в еврозоната.

„Стъпка по стъпка ние отново печелим доверие. Ако погледнете пазарите, все още има нервност и несигурност, но те са значително по-слаби в сравнение с преди 3 години, 2 години и дори 1 година“, посочи Шойбле в речта си пред Бундестага.

„Помощта за Кипър подсигурява успеха, който постигнахме в еврозоната. Трябва да гарантираме, че проблемите в Кипър няма да предизвикат нови проблеми в държавите от еврозоната“, подчерта той.

Кипър обаче поднесе нова  изненада, след като вчера стана ясно, че парламентът на страната ще гласува спасителния план. Първоначалният вариант на програмата беше отхвърлен от кипърските депутати, което наложи спешно прекрояване на условията за отпускането на спасителния заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още