IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на европейските инвеститори се завърна въпреки разочарованието от ЕЦБ

Лихвените проценти трябваше да бъдат понижени още преди месеци и сега лихвата да е 0,25%, а не 0,50%, коментира анализатор

19:45 | 02.05.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

След волатилна сесия европейските индекси все пак успяха да приключат сесията в четвъртък на зелена територия, въпреки че някои икономисти изразиха разочарованието си от нерешителната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,32% до 298 пункта, съобщава MarketWatch.

В сряда европейските пазари останаха затворени заради международния ден на труда 1 май. Във вторник паневропейският индекс изгуби 0,2%, но приключи април с ръст от 1%.

Акциите на норвежкия нефтен гигант Statoil SA поевтиняха с близо 4%, след като компанията обяви 58% спад на печалбата си за първото тримесечие на годината, цитирайки ниските цени на петрола и по-слабия добив.

Първоначално европейските индекси не реагираха на новината за понижаването на основната лихва на ЕЦБ с четвърт процентен пункт до 0,5%. След конференцията на президента на институцията Марио Драги обаче европейските акции поевтиняха. В последствие инвеститорите бяха окуражени от положителните макроикономически данни отвъд океана и оптимизма на Wall Street.

Основните критики от страна на анализаторите бяха, че действията на ЕЦБ не са достатъчно решителни.

На пресконференция в Братислава по-рано днес Драги обеща монетарната политика на банката да остане в подкрепа на икономическия растеж. Той подчерта, че институцията остава готова да действа.

Лихвените проценти трябваше да бъдат понижени още преди месеци и сега лихвата да е 0,25%, а не 0,50%, коментира Стивън Поуп, управляващ партньор на Spotlight Ideas.

Преди обявяването на решението от срещата на централната банка стана ясно, че през април производствената активност в еврозоната се е свила по-бавно от очакваното. За периода индексът на мениджърските поръчки (PMI) се е понижил слабо до 46,7 пункта от 46,8 пункта през март, разкриват данни на Markit. В същото време обаче германското производство се е свило за първи път от 2013 г.

Анализатори на Credit Suisse изтъкват, че понижаването на лихвата няма да има ефект върху европейските банки „отчасти защото не смятаме, че мярката е достатъчна да повлияе върху сегашната негативна макроикономическа обстановка“. Те все пак предупреждават, че най-силно засегнати могат да се окажат испанските и италианските банки.

Акциите на UniCredit SpA в Милано изгубиха 0,3%.

Прогнозата на Credit Suisse за банките от периферията на еврозоната остава предпазлива. Анализаторите обаче са оптимисти за първокласни финансови институции като HSBC, BNP Paribas SA, Société Générale SA и Julius Baer Gruppe AG.

CAC 40 в Париж спечели 0,05% до 3859 пункта.

DAX 30 във Франкфурт нарасна с 0,61% до 7962 пункта, докато FTSE 100 в Лондон се повиши с 0,15% до 6461 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още