IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Европа се зарадваха на добрите новини за заетостта в САЩ

Резултатите все пак не са тези, които щяхме да наблюдаваме, ако възстановяването беше устойчиво, коментира анализатор

18:57 | 03.05.13 г.
<p>
	Фондовата борса в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Лондон. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията в петък на най-високите нива от средата на 2008 г. след публикуването на по-добри от очакваното данни за безработицата в САЩ, съобщава MarketWatch.

Най-силен ръст отбелязаха компаниите за ресурси, които обикновено са печеливши, когато перспективата за глобалния икономически ръст се повиши.

Stoxx Europe 600 спечели 1,06% до 301 пункта - най-високата стойност от юни 2008 г. През изминалата седмица индексът спечели 1,7%.

При отварянето на борсата в Ню Йорк щатските индекси отбелязаха рязък скок като S&P 500 достигна рекордните 1600 пункта, а Dow Jones Industrial Average се търгува над 15000 пункта.

През изминалия месец в САЩ са били наети 165 хил. нови служители, разкрива публикуваният днес доклад на министерството на труда във Вашингтон. Междувременно данните за постъпилите на работа през март бяха ревизирани от 88 хил. на 138 хил. Анализаторите очакваха новонаетите през април служители да са около 135 хил.

Безработицата в страната се е понижила с 0,1 процентен пункт до 7,5% - най-ниското ниво от декември 2008 г. 

Сред най-силно представилите се компании се нареждат миннодобивните BHP Billiton PLC и Rio Tinto PLC, както и енергийните компании BP PLC и Total SA.

„Важно е да отбележим, че въпреки, че резултатите са толкова добри, колкото можехме да се надяваме, броят на новонаетите служители през март и април все пак е по-малък от този, който щяхме да наблюдаваме, ако възстановяването в САЩ беше устойчиво“, коментира Крайг Ерлам, пазарен анализатор на Alpari U.K.

Добрите новини от САЩ допълват някои не толкова оптимистични макроикономически резултати от Европа. По-рано днес Европейската комисия (ЕК) обяви, че през 2013 г. икономиката на еврозоната ще се свие повече от очакваното. През тази година в рецесия се очаква да се окажат общо 7 страни от общността.

В същото време европейските пазари не реагираха особен на новината от вчера за понижаването на основния лихвен процент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По-рано днес Евалд Новотни, който е челен на борда на директорите на ЕЦБ, заяви, че институцията ще задържи ниските лихвени проценти за дълго време.

DAX 30 във Франкфурт нарасна с 2,02% до 8122 пункта – най-високото ниво от пролетта на 2008 г.

Печалбите на компаниите за ресурси подкрепиха FTSE 100. Британският индекс се повиши с 0,94% до 6521 пункта, воден от доброто представяне на BP, Royal Dutch Shell PLC, BHP Billiton и Rio Tinto.

Анализатори на Credit Suisse коментират, че ЕЦБ все още не прави достатъчно, за да стимулира реалната икономика на страните от периферията на еврозоната.

„В един идеален свят бихме имали програма за вливане на ликвидност с отворен край, която да отслаби еврото и да понижи спредовете в периферията. Друг вариант е предприемането на масивни фискални стимули в Германия. Тези сценарий обаче са малко вероятни, освен ако самата Германия не изпадне в рецесия“, се посочва в доклада на швейцарската банка.

Френският CAC 40 нарасна с 1,4% до 3913 пункта, подкрепен от печалбите на нефтения гигант Total и основните френски банки BNP Paribas SA и Societe Generale SA, чийто акции поскъпнаха с над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още