IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озбърн ще защитава програмата си за икономии пред МВФ

Според фонда Великобритания трябва да забави плана си за намаляване на дефицита

19:07 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инспектори от Международния валутен фонд (МВФ) пристигат в Лондон днес, за да проведат годишния си преглед на британската икономика.

Финансовият министър Джордж Озбърн се подготвя да защити програмата си за икономии. Това е така, защото 10-дневния одит идва три седмици, след като Озбърн влезе в спор с фонда, според който Великобритания трябва да забави плана си за намаляване на дефицита, с други думи - да забави икономиите и да насърчи икономическия растеж, съобщава икономическият тв канал Bulgaria on Air. 

През миналия месец главният икономист на МВФ Оливие Бланшар обяви, че Озбърн си играе с огъня, като продължава с най-строгите бюджетни съкращения от Втората световна война насам. Освен това фондът намали прогнозата си за британската икономика през тази и следващата година.

Озбърн може да защити успешно своята политика, след като икономиката показа подобрение, както сочат последните данни. БВП се увеличи с 0,3% в първото тримесечие, а проучванията показаха подобрение в производството, строителството и услугите. Това, което Озбърн се опитва да направи, е да намали дефицита на Острова. За стимулирането на икономиката той разчита предимно на централната банка и програмата й за изкупуване на облигации.

Но визитата на МВФ все пак оказва натиск върху него и премиера Дейвид Камерън, след като консервативната им партия изгуби места на местните избори миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още