IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключови икономически събития приковават вниманието на инвеститорите

Фокусът ще бъде насочен върху срещата на ЕЦБ за основния лихвен процент в еврозоната

08:55 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ключови икономически събития приковават вниманието на инвеститорите

Вниманието на инвеститорите през първата седмицата от новия месец ще бъде фокусирано върху няколко икономически събития. Ключова все пак ще бъде срещата на върха на лидерите на Европейската централна банка (ЕЦБ), които ще заседават относно основния лихвен процент в еврозоната.

През първия ден от седмицата японските власти ще оповестят данните за производствената активност в сектора на услугите – един от най-важните показатели за състоянието на дадена икономика. В Китай пък се очакват официалните секторни доклади за производствената дейност.

Инвеститорите са в очакване и на данните за кредитирането на физически лица във Великобритания, както и на официалния PMI индекс на островната страна. В еврозоната пък ще станат ясни официалните данни за нивото на безработицата и инфлацията на потребителските цени, която съставлява по-голямата част от общата инфлация.

Пазарите в Канада ще останат затворени заради национален празник.

Основното събитие, което ще прикове вниманието на световната икономическа общност във вторник, е срещата на върха на Австралийската централна банка (RBA). Централните банкери ще обявят решението си за основния лихвен процент в страната. Ставката е важен индикатор, който съдържа важна информация относно настоящите и бъдещите икономически условия.

В еврозоната Испания ще обяви официалните данни за броя на безработните, които представляват сериозен проблем за иберийската страна пред последните месеци.

Щатските власти ще оповестят статистиката си за фабричните поръчки – водещ индикатор на развитието на производството.

В сряда ще станат ясни данните за продажбите на дребно и потребителските разходи в Австралия, както и статистиката за търговския баланс на страната. В еврозоната ще бъдат оповестени официалните данни за продажбите на дребно, докато Испания и Италия ще представят данните за дейността на местните сектори на услугите.

Канадските власти ще представят статистиката за търговския баланс – разликата между стойността на вноса и износа. В САЩ от своя страна се очаква бизнес доклада на Института за управление на доставките (ISM), който отчита активността в сектора на услугите.

Основното събитие в четвъртък е срещата на ЕЦБ относно лихвения процент в еврозоната. Очаква се решението на бъде обявено на специална пресконференция на председателя на централната банка Марио Драги.

Английската централна банка също ще обяви своето решение за основния лихвен процент. Пазарите в САЩ от своя страна ще останат затворени поради честването на Деня на независимостта.

В последния ден на седмицата Швейцарската национална банка ще оповести данните за валутните си резерви – индикатор за мащаба на операциите на банката на валутните пазари. Европейската страна ще представи също доклад за потребителски цени.

В Германия се очакват официалните данни за фабричните поръчки – водещ индикатор на развитието на производството.

Отвъд Океана в Канада ще стана ясни правителствените данни за броя на заетите лица, нивото на безработицата и PMI индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още