IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Португалия разклати европейските борси

Хората искат промяна, но дори португалското правителство да бъде сменено, и новото ще трябва да се придържа към мерките на строги икономии, смята анализатор

19:57 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Политическата криза в Португалия разклати европейските борси

Основните индекси на големите европейски борси се понижиха силно в днешната сесия, след като политическите вълнения в Португалия възродиха тревогите за дълговата криза в еврозоната, предизвиквайки рязък ръст на доходността по държавните облигации на Иберийския полуостров и принуждавайки инвеститорите да търсят убежища за активите си, съобщи MarketWatch. Това изостри волатилността на пазара, вече подхранена от безредиците в Египет и песимистичните данни за китайския сектор на услугите.

Понижаването на рейтингите на Credit Suisse, Barclays и Deutsche Bank от международната рейтингова агенция Standard & Poor’s само наля допълнително масло в огъня.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 изтри 0,58% до 285,46 пункта, заличавайки по-голямата част от загубите си след по-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ.

Данните за бизнес активността в сектора на услугите в еврозоната показаха по-слаб резултат за юни в сравнение с междинната оценка. Индексът на бизнес активността в сектора, изчисляван от базирания в Лондон институт Markit, показа спад до 48,3 пункта при междинна оценка от 48,6 пункта.

Португалия обаче остава основното притеснение на инвеститорите, тъй като правителствената коалиция е заплашена от разпадане след подадените оставки от министрите на финансите и на външните работи през последните дни.

Основният португалски борсов индекс PSI 20 днес потъна с 5,31% до 5 236,49 пункта, като акциите на Banco Comercial Portugues SA поевтиняха с 12,9% до 8 евроцента за акция. Доходността по еталонните 10-годишни португалски държавни облигации скочи с 0,89 базисни пункта до 7,31%.

Премиерът на страната Педро Пасуш Коельо заяви, че няма да подаде оставка, но председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посочи, че кризата излага на риск „финансовото доверие“ в Португалия.

„Инвеститорите използват Португалия като извинение, за да осребрят печалбите от последните дни, но това не е просто явление от европейската периферия“, смята Питър Гърнри, стратег за фондовия пазар в Saxo Bank. Според него дори ако правителството в страната бъде сменено, и следващото ще трябва да се придържа към мерките на строги икономии. „Хората искат промяна, но такава няма да има“, убеден е той.

В Германия DAX 30 загуби 1,03% до 7 829,32 пункта, като акциите на Adidas AG понижиха стойността си с2,5% до 81,58 евро, след като Deutsche Bank понижи рейтинга им.

Френският индекс CAC 40 изтри 1,08% до 3 702,01 пункта, а пазарната капитализация на BNP Paribas SA намаля с 2,3% до 41,33 евро за акция.

Във Великобритания FTSE 100 се понижи с 1,17% до 6 229,87 пункта, като акциите на BHP Billiton PLC поевтиняха с 2,4% до 1 670,50 пенса.

Пазарната капитализация на ARM Holdings PLC обаче се разшири с 1,6% до 820,50 пенса за акция, след като UBS повиши рейтинга на ценните книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още