fallback

Шпионски скандал взе главата на Жан-Клод Юнкер

Премиерът на Люксембург подава оставка заради незаконно подслушване и други нарушения на тайните служби

23:46 | 10.07.13 г. 12

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и най-дълго управлявалият лидер в Европа, обяви, че подава оставка заради шпионски скандал, съобщи АФП.

Днес социалистите - коалиционният партньор в кабинета на Юнкер, призоваха за разпускането на парламента и предсрочни избори в страната, след като бяха изнесени данни, че тайните служби, които са контролирани от министър-председателя, са допуснали серия от простъпки в периода 2003-2009 г., включително незаконно телефонно подслушване и корупция.

В местен седмичник беше публикуван запис на таен разговор между Юнкер и шефът на тайните служби Марко Мийе. В разговора Мийе разкрива, че екипът му е направил таен запис на разговор с Великия херцог на Люксембург, както и че суверенът е бил в постоянен контакт с британските МИ6.

Последва парламентарно разследване, което разкри още нарушения, включително 13 хил. секретни досиета на физически лица и компании, незаконни записи на бизнес лидери, както и проведена антитерористична операция, за която обаче се твърди, че е била в услуга на руски олигарх.

“Анкетната комисия заключава, че министър-председателят, като ръководител на разузнавателната служба, не само, че не е имал контрол върху нейната дейност, но и твърде често е пропускал да информира парламентарната комисия за контрол на съдебната власт за нередности и отклонения”, заключават от комисията.

Юнкер съобщи в последствие, че подава оставка, като кабинетът му ще се събере на извънредно заседание утре сутрин. “Нямам друг избор, освен да подам оставката на правителството”, коментира той.

“Разузнавателните служби не са най-големият ми приоритет”, каза още Юнкер, който направи изявление пред парламента. “Освен това се надявам Люксембург никога да няма премиер, който да превърне тайните служби в свой приоритет”, допълни той.

По-рано днес лидерът на социалистите в страната Алекс Бодри коментира, че очаква Юнкер да направи “силен жест”, но изрази опасенията си, че той е “избрал друга опция”. “Когато човек се мисли за непогрешим, за него е трудно да признае, че е допуснал грешка”, коментира Бодри.

“Премиерът трябва да поеме отговорност не защото е бил нечестен или некомпетентен, а защото е направил грешен избор”, каза той пред парламента.

По принцип редовните избори в Люксембург трябваше да се състоят през май следващата година. Сега обаче страната се изправя пред предсрочен вот, който ще се проведе най-вероятно през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:52 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още