IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директивата за тютюна – защита на здравето или заплаха за трудовия пазар

Спирането на субсидиите за тютюневия сектор в новия програмен период ще намали работните места и може да ограничи икономическото развитие на общността

11:24 | 12.07.13 г. 1
Директивата за тютюна – защита на здравето или заплаха за трудовия пазар

Директивата за тютюна, представена от Европейската комисия, е изготвена в защита на здравето, но тя ще удари и заетостта на хората в отдалечените планински райони. Това становище публикува след разгорещен дебат Европейският икономически и социален комитет.

Анализите на организацията сочат, че 1,5 млн. души в ЕС са заети в тютюневата индустрия, а производството на цигари е един от малкото сектори, чийто износ е с положителен баланс. С отглеждането на тютюн в общността се занимават 400 хил. души. По данни на българската асоциация на тютюнопроизводителите само у нас броят на отглеждащите тютюн е 200 хил. души.

Оценките на комитета са, че спирането на субсидиите за тютюневия сектор, което е записано в новия програмен период (2014 -2020 година), ще намали работните места и може да ограничи икономическото развитие на цялата общност. В същото време обаче не бива да се пропускат и вредното влияние, което оказва тютюневия дим върху човешкото здраве.

Решението на проблема от комитета виждат в две насоки – ограничаване на тютюнопушенето и ограничаване не щетите за производителите, които ще са факт след спирането на субсидиите за сектора.

По първата точка Европейският икономически и социален комитет настоява за широкомащабна програма, която да покаже на децата и младежите вредите от пушeнето. В тази връзка обаче от организацията не виждат смисъл от предложението на ЕК да увеличи размера на стряскащите надписи върху кутиите на цигарите, защото няма доказателства, че тези надписи оказват нужното въздействие.

Призивите са също така да бъде обединена работата на научноизследователските звена, структурните и регионалните фондове в търсене на мерки, които да минимизират негативния ефект от спирането на земеделските субсидии в сектора.

Трябва да бъдат приети програми за обучение, а фермерите да получат научна и техническа помощ, за да преодолеят ситуацията, убедени са от комитета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Ако спрат субсидиите със сигурност няма да инвестирам в БТ от догодина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още