IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предлага таван за таксите върху картовите разплащания

Еврокомисията предлага максималният размер на таксите върху транзакциите с дебитни и кредитни карти да е 0,2%

10:05 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС предлага таван за таксите върху картовите разплащания

Европейският съюз (ЕС) предлага таксите за обработка на картовите транзакции да бъдат ограничени, съобщава FT, като се позовава на проекторешение на Европейската комисия (ЕК), с което разполага.

Брюксел предлага да бъде въведен таван на всички такси за потребителите на дебитни и кредитни карти, което обаче ще пресече многомилиарден поток от приходи за банките в Общността.

Според проекторешението максималната такса върху транзакциите с всичките дебитни и кредитни карти не може да надвишава 0,2%. Предвижда се таванът да бъде въведен след двегодишен преходен период, по време на който той ще се прилага само за трансграничните транзакции.

В момента размерът на таксите варира в държавите от Евросъюза, отбелязват от комисията. Тези по дебитните карти са от 0,1% от размера на транзакцията в Дания до 1,6% - в Полша, а по кредитните – от 0,5 на сто във Франция до 1,8 на сто в Германия.

Според оценки на Еврокомисията това ще намали размера на таксите за дебитните карти от около 4,8 млрд. евро до около 2,5 млрд. евро, а за кредитните карти – от 5,7 млрд. евро до около 3,5 млрд. евро.

В документа е записано също така, че звената за картови разплащания и юридическите лица, които обработват транзакциите, трябва бъдат отделени, което ще доведе до пълна промяна на бизнес модела.

Решението на Брюксел да прибегне до регулации при картовите разплащания е кулминацията на дългогодишните спорове между органите по конкуренцията в ЕС и доставчиците на разплащателни услуги. В резултат на товаVisa и MasterCard сключиха споразумение за ограничаването на трансграничните транзакционни такси, припомня изданието.

В проектодокумента на ЕК е посочено, че предложеният таван на таксите върху картовите разплащания се основава в голяма степен на антитръстовите споразумения с Visa и MasterCard и цели да даде „правна яснота“.

От проектодокумента става ясно също така, че Брюксел се е отказал от идеята да забрани таксите за картовите транзакции, каквито предложения имаше преди. В ранната оценка на въздействието на предложението ЕК обаче признава, че има риск таксите да се повишат след въвеждането такъв таван.

От комисията подчертават в доклада, че повечето потребители на дебитни и кредитни карти не осъзнават, че плащат такси при транзакциите. Основните опасения на институцията са свързани с конкуренцията между доставчиците на платежните услуги, които привличат банките с по-атрактивни приходи. Това обаче оказва влияние върху таксите в посока повишение, а не понижение.

В същото време потребителите са насърчавани да вземат карти с отстъпки, безплатни застраховки и други бонуси, които обикновено генерират по-високи такси за банките.

Банките и платежните групи очаквано не са съгласни с въвеждането на таван за таксите върху картовите разплащания. От бранша предупреждават, че ще намалее ползването на дебитни и кредитни карти, ще се увеличат таксите за картодържателите, ще се свият и програмите за лоялност.

Небанковите платежни доставчици пък алармират, че проекторегулациите ще спрат навлизането на нови играчи на пазара.

През 2011 г. в ЕС са били издадени 727 млн. разплащателни карти, а стойността на операциите с тях надвишава 1,9 трлн. евро. Visa и MasterCard доминират на пазара със съответно 41,6% и 48,9% пазарен дял.

Същевременно продавачите на дребно в Европа плащат на банките около 13 млрд. евро годишно за транзакциите, като 70 на сто от таксите се формират от междубанковите такси за обработка на данните, посочват от Еврокомисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още